Blog
25.03.2024

Moet de dakopstand opgetrokken worden als er isolatie op het dak wordt bijgeplaatst?

Eurothane Silver platdakisolatie en dakopstand

Hou er rekening mee dat de dakopstand tot minstens 15 cm boven het afgewerkte dakvlak moet reiken. In geval van een dak met ballast moet daarbij vanaf de bovenkant van de ballast gerekend worden. Hetzelfde geldt voor een groendak. Vraag indien nodig raad aan de dienst Stedenbouw om na te gaan of het verhogen van de dakopstand mogelijk is. Dezelfde 15 cm-regel geldt trouwens ook in het geval van doorvoeren zoals koepels en dergelijke.

Bouwdetail: Opstandhoogte platdakisolatie

Opstandhoogte platdakisolatie
Opstandhoogte geballast dak

Indien de dakopstand niet verhoogd kan worden (bv. omwille van stedenbouwkundige voorschriften), maar de doelstellingen voor 2050 toch behaald willen worden, dan kan Deck-VQ® vacuümisolatie hier een oplossing bieden. Met een dikte van 45 mm en een uitzonderlijke thermische prestatie (lambdawaarde 0,006 W/mK in de kern), is deze isolatieplaat ideaal voor renovaties waar men weinig ruimte heeft om te isoleren. Met een minimale dikte kan op die manier toch aan de vereiste doelstellingen voldaan worden.

Bouwdetail: Opstandhoogte geballast dak

⚠️ Lock-in alert!

Denk eraan om altijd eerst na te gaan of de dakopstand moet en mag verhoogd worden volgens de stedenbouwkundige voorschriften. In sommige gevallen zal een bouwvergunning noodzakelijk zijn. Pak eerst de renovatie van de dakopstand aan en vat daarna de gevelrenovatie aan. Als de dakopstand verhoogd moet worden en de gevel is al volledig afgewerkt, zal altijd een kleurverschil merkbaar zijn ter hoogte van de nieuwe dakopstand. Bovendien moet de waterdichting bij eventueel opgaande muren dan ook voldoende hoog opgetrokken worden, in overeenstemming met het niveau van de dakopstand. Hetzelfde geldt voor de opstandhoogte bij doorvoeren van bijvoorbeeld dakkoepels.

Figuur 23: Opstandhoogte opgaand metselwerk plat dak isolatie
Bouwdetail: Opstandhoogte opgaand metselwerk

Stappenplan bij renovatie

Meer weten over het stappenplan bij renovatie van platte daken? Download hier de renovatiegids.

Download de renovatiegids arrow_forward