Blog
30.04.2021

De Vlaming renoveert beter maar vraagt minder BENOvatiepremies aan: hoe komt dat?

De Vlaming heeft duidelijk oren naar energiezuinig bouwen. Het energieprestatieniveau dat vandaag op de nieuwbouwmarkt wordt gehaald, overtreft zelfs de verwachtingen. Reden te meer om alle verbouwers te informeren over de mogelijke premies waarop ze recht hebben!
 

De Vlaming isoleert graag en beter

BENOveren zit in de lift

Ook energiezuinig renoveren – BENOveren dus, met de B van beter – zit in de lift. Gelukkig maar, want van de 3 miljoen wooneenheden hebben er nog altijd 30% een label F, wat staat voor bijzonder energieonvriendelijk.  

Merkwaardig genoeg vragen de Vlamingen voor het energiezuinig renoveren van hun woning steeds minder individuele premies aan. Nochtans kan wie zijn bestaande woning volledig energetisch wil renoveren – bovenop de fiscale maatregelen en woonpremies – tot maar liefst 10.000 euro aan energiepremies krijgen. Daarom zet Vlaanderen voortaan nog duidelijker in op de promotie van de vele individuele BENOvatiepremies.

Er is een duidelijke daling van het aantal uitbetaalde individuele energiepremies. Enkel de premies voor isolatie van buitenmuren aan de buitenzijde handhaven zich.  Waarom de Vlaming de BENOvatiepremies niet aanvraagt, is tot nu toe niet onderzocht.

Pieter Bailleul
Pieter Bailleul
Technical Manager BeLux

Bij het merendeel van de woningen kunnen de energieprestaties alsnog worden opgekrikt door middel van energetische renovatie.

Waarom niet investeren in energiebesparende maatregelen?

Er is wel onderzoek gebeurd naar de redenen waarom de Vlaming niet wil investeren in energiebesparende maatregelen: het is een huurwoning, ik ben te oud, ik heb al voldoende gedaan,… maar vooral: ‘geen prioriteit, geen interesse, geen tijd’. Financiële redenen worden pas daarna aangehaald. In een REG-enquête (voorjaar 2019) en een onderzoeksproject van Steunpunt Wonen zullen de drempels voor woningrenovatie diepgaander worden onderzocht. 

Mensen renoveren vandaag vooral om hun woning te moderniseren (een nieuwe badkamer, een open keuken) en energiebesparing komt eerder op de 2de plaats als renovatie-drijfveer. Nochtans kan je met een energetische renovatie heel wat uitsparen op lange termijn.

Isolatie van dak, muren en vloeren vormen de ingrepen bij uitstek om op een eenvoudige en betaalbare manier de warmteverliezen in een woning drastisch te beperken, zodat de warmtevraag ook minder groot moet zijn.  
 

ONDER DE LOEP: BENOveren?

BENOveren staat voor 'beter renoveren'. Zodat je huis nu al beantwoordt aan de energieprestatie-eisen van 2050. Zodat je nu al profiteert van de vele voordelen, zoals een lagere energiefactuur, een hoger wooncomfort en een betere luchtkwaliteit. Je bewijst niet alleen het milieu een grote dienst, maar ook je huis krijgt een esthetische en financiële meerwaarde.

Dit kan je ook interesseren: