EPC-labelpremie tussen 2500 en 5000 euro

Vanaf 2021 kunt u nu ook in aanmerking komen voor een nieuwe EPC-labelpremie.

Over het artikel

 • Gepubliceerd op
  08 Januari 2021
 • Type
  Nieuws
EPC-labelpremie vanaf 2021 - big image

Hebt u een woning met een slechte energieprestatie? Als u uw woning of uw appartement binnen de 5 jaar zo grondig renoveert dat het EPC-label aanzienlijk verbetert, kunt u tot max. €5000 premie verkrijgen.

EPC-labelpremie

Bovenop de individuele premies van Fluvius, maar niet combineerbaar met de totaalrenovatiebonus, geldt de labelpremie voor alle eigenaars, dus zowel voor mensen die al een woning met een slechte energieprestatie hebben als voor mensen die een huis kopen, krijgen of erven.
Wanneer ze binnen een periode van 5 jaar via het EPC (energieprestatiecertificaat) kunnen aantonen dat ze hun woning of appartement veel energiezuiniger hebben gemaakt, komen ze in aanmerking voor een premie van €2.500 tot €5.000, afhankelijk van het nieuwe energielabel dat na vijf jaar kan worden voorgelegd. Voor de renovatie van een woning met een label E of F tot een label A, B en C bedraagt de EPC-premie respectievelijk €5.000, €3.750 en €2.500. Wie een appartement renoveert van een label D, E of F naar label A of B kan respectievelijk €3.750 en €2.500 krijgen.
Het EPC moet voor en na de werken zijn opgemaakt door een energiedeskundige type A. Voor het EPC van voor de werken, komen enkel EPC’s van na 01/01/19 in aanmerking. EPC’s van na de werken kunnen enkel dateren van na 01/01/2021.

EPC labelpremie bedragen
Aan te vragen via BENOveren.fluvius.be/premies

Bereken zelf je EPC en check of je in aanmerking komt voor de EPC-label premie

Bereken zelf eenvoudig je EPC met onze EPC calculator in samenwerking met bouw-energie.be.*

EPC-calculator arrow_forward

Voor bestaande  woningen en appartementen die niet van eigenaar veranderen, blijven in 2021 de verschillende BENOvatiepremies behouden zoals die nu zijn.
Het is wel de bedoeling, stelde Vlaams minister van Energie Zuhal Demir om in een volgende fase ook een gelijkaardig systeem te voorzien voor bestaande woningen en eigenaars: “Voor deze doelgroep is het de bedoeling dat we tegen 2022 een eengemaakte, geïntegreerde woningrenovatiepremie voorzien die het bestaande complexe systeem van de energiepremies, totaalrenovatiebonussen en de Vlaamse renovatiepremie bundelen”.

Voorwaarden

 • voor alle woningeigenaars van een woning of een wooneenheid.
 • enkel voor een woning of wooneenheid met een ondermaatse energieprestatie. 
 • bedrag van de premie hangt af van het behaalde EPC-label na renovatie(s)
  Die wordt aangetoond met een energieprestatiecertificaat (EPC), dat niet ouder mag zijn dan van 2019.
  Het EPC-label (lettercode op het Energieprestatiecertificaat (EPC) van 
 • de woning heeft EPC-label E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal label C halen
 • de wooneenheid heeft EPC-label D, E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal label B halen.;Het behaalde EPC-label moet worden aangetoond na 5 jaar met een nieuw EPC. Het nieuwe EPC mag maximaal 12 maanden oud zijn op het moment van aanvraag van de EPC-labelpremie.
 • De premie kan ook in schijven worden verkregen.

Bijvoorbeeld: als een eigenaar binnen de 5 jaar de woning renoveert en in aanmerking komt voor een premie voor label C, kan diezelfde eigenaar later ook nog in aanmerking komen voor een bijkomende premie voor het behalen van label B (en eventueel daarna nogmaals voor het behalen van label A) binnen dezelfde periode van 5 jaar. De bijkomende premie is in dit geval gelijk aan het verschil tussen de premie voor het nieuw behaalde label en de al verkregen labelpremie.
Een overzicht van die verschillende premies en fiscale maatregelen kan steeds geraadpleegd worden op www.mijnBENOvatie.be.
Gebruik onze EPC-calculator en simuleer zelf de EPC-waarde van uw woning of appartement.

Bereken zelf je EPC en check of je in aanmerking komt voor de EPC-label premie

Bereken zelf eenvoudig je EPC met onze EPC calculator in samenwerking met bouw-energie.be.*

EPC-calculator arrow_forward

Uitzonderingen

De EPC-labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus.

 • Wie al 1 investering heeft gedaan met een eindfactuur in de periode 2017-2020 en daarvoor een premie heeft aangevraagd of aanvraagt, zit automatisch in het traject van de Totaalrenovatiebonus en komt niet in aanmerking voor de EPC-labelpremie;
 • Wie in 2020 een bestelbon/offerte heeft ondertekend voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur hiervoor in 2021 ontvangt, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

De EPC-labelpremie is cumuleerbaar met de energiepremies per maatregel (isolatie, beglazing, ...).

* De calculaties via onze EPC calculator zijn indicatief en geven een goed beeld van welke ingrepen welke impact hebben op jouw EPC. Het EPC moet echter voor en na de werken zijn opgemaakt door een energiedeskundige type A om recht te hebben op de labelpremie.

Andere isolatiepremies?

Ontdek het handig overzicht van alle isolatiepremies in België

Naar de premiegids arrow_forward