Hoe een plat dak (na-)isoleren ?

Vroeger werden platte daken soms aan de onderzijde van de dakconstructie geïsoleerd. Men sprak dan van een koud plat dak.
Dit type daken mag nu niet meer worden toegepast. Doordat ingesloten vocht niet makkelijk weg kan, kan de dakconstructie beginnen rotten.
Een plat dak moet daarom altijd aan de bovenkant worden geïsoleerd.

 

1. Heb je een koud plat dak (dus met isolatie aan de onderzijde van de dakconstructie), dan is er maar één mogelijkheid: het dak omvormen tot een warm dak (met isolatie aan de bovenkant van de dakconstructie).


2. Heb je een warm plat dak met een te dunne en/of niet correct aangebrachte isolatielaag, dan kan je op twee manieren bijkomend isoleren: door bovenop de afdichting ofwel een extra laag isolatie en dakdichting aan te brengen (dus eigenlijk een warm dak bovenop een warm dak), ofwel via het ’omkeerdak’ (bovenop de bestaande dakbedekking komt een extra isolatielaag waarop vervolgens een ballastlaag wordt aangebracht).
Deze laatste opbouw wordt voornamelijk toegepast bij dakterrassen en platte daken die belopen worden.
Voor omkeerdaken heeft Recticel Insulation geen oplossingen.

In elk geval is het omvormen tot een warm plat dak een mogelijkheid. Dit bekijk je best met een Recticel Insulation-expert. Gezien het gewicht van de ballast vereisen omkeer­daken een extra controle inzake stabiliteit.

Recticel tip: plat dak