6 marktleiders uit de Belgische bouwindustrie slaan de handen in elkaar voor energiebesparing

Recticel Insulation, Borgh, Deceuninck, Eternit, VMZINC en Wienerberger zijn een uitzonderlijke samenwerking aangegaan en presenteren de vrucht van deze unieke co-branding: Isofinish.

Over het artikel

  • Gepubliceerd op
    10 Januari 2019
  • Type
    Press
Isofinish buitengevelconcept

Het gaat om een innoverend concept dat de energiebesparing een definitieve nieuwe richting zal uitduwen. Isofinish voorziet in een volledige externe isolatie van nieuwe en bestaande woningen. Het isoleren en tegelijkertijd herbekleden van oude woningen maakt ingrijpende energiebesparingen toegankelijker en draagt meteen ook bij aan stadsverfraaiing. De doorbraak bestaat erin dat het product zich zonder ingrijpende aanpassingswerken laat toepassen op oudere en veelal onvoldoende geïsoleerde woningen. Met Isofinish komt een energiezuinige woning binnen het bereik van iedereen.

Wie aan isolatie denkt, denkt meestal aan dubbele beglazing en dakisolatie. Waar meestal niet over gesproken wordt, is de buitenmuurisolatie van woningen. Nochtans staan deze miljoenen m2 aan buitengevels in voor 25% van het energieverlies. De beschikbare mogelijkheden om die gevels enerzijds deskundig te isoleren en anderzijds esthetisch af te werken, waren tot nu toe uiterst beperkt. Deze drempel wordt nu definitief verlaagt.

Zes marktleiders uit de Belgische bouwindustrie hebben besloten zich hier niet bij neer te leggen en hebben samen gezocht naar een oplossing om milieubewustzijn een realistische en esthetische optie te maken voor de gewone burger. Deze uitzonderlijke samenwerking resulteerde in de ontwikkeling van een uniek totaalconcept: Isofinish.

Isofinish partners

Belgische bedrijven als vaandeldragers voor de isolatie van de 21ste eeuw

Isofinish is voortgevloeid uit de samenwerking tussen Recticel Insulation, Borgh, Deceuninck, Eternit, VMZINC en Wienerberger.

1+1=3

De kracht van deze samenwerking ligt in het gegeven dat Isofinish bestaat uit een combinatie van bestaande producten van de verschillende marktspelers. Deze producten, gecombineerd met een innovatief regelbaar bevestigingssysteem, maken van externe isolatie een flexibele en voor iedere woning haalbare optie.Het unieke aan Isofinish is dat het een besparing van 25% kan opleveren voor het energieverbruik zonder dat daarbij grote verbouwingswerken noodzakelijk zijn.

Omdat externe muurisolatie vaak wordt geassocieerd met ingrijpende verbouwingen en een mogelijke esthetische beschadiging van de buitengevel staan veel woningeigenaars weigerachtig tegenover zulke initiatieven. Deze ‘drempelvrees’ is voortaan ongegrond. De samenwerking met Deceuninck, Eternit, VMZINC en Wienerberger maakt het mogelijk een brede waaier aan afwerkingen te kunnen aanbieden. Deze zorgen niet alleen voor een esthetische opwaardering, maar zijn bovendien ook makkelijk toepasbaar voor elk type buitengevel, ongeacht de leeftijd van de woning.

Isofinish gevelafwerkingen

De dunne Powerwall® isolatieplaten van Recticel Insulation worden aan de buitenkant van de woonst bevestigd en creëren een doorlopend isolatieschild, zonder onderbrekingen of energielekken. De dunheid van het gehele concept maakt dat het meestal geen specifieke vergunningen noodzakelijk maakt. En ook dat was tot voor kort een belangrijke hindernis bij het grote publiek.

Powerwall montage

Deze zes industriële vaandeldragers bundelen dus hun krachten en “knowhow” voor de energiebesparing en voor het milieu in het algemeen. Deze unieke samenwerking hoopt milieubewustzijn toegankelijker te maken voor de gewone burger, om zo samen het broeikaseffect te kunnen bestrijden. Isolatie wikkelt de aarde immers in een warme trui.

Extra info over de voordelen van buitengevelisolatie
Studies wijzen uit dat met een goede buitenmuurisolatie tot 25% energie kan worden bespaard. Bijkomende voordelen zijn dat er geen woonruimte verloren gaat en dat het warmteaccumulerend vermogen van de binnenmuur optimaal benut wordt: zo koelt de muur minder snel af in de winter en blijft hij langer koel in de zomer, waardoor het comfort stijgt.

Powerwall® isolatieplaat van Recticel Insulation

Gezien haar beperkte dikte en de uitstekende isolatiewaarde is deze isolatieplaat, op basis van Taufoam® by Recticel, de ideale oplossing voor de buitenisolatie van muren. Ze neemt weinig plaats in, zakt niet door en heeft een uniek tand en groef kliksysteem, waardoor de kans op energielekken bijna nihil is. Bovendien zijn de plaat en haar bekleding volledig waterdicht. Ze kan dus worden geplaatst tot op het niveau van het maaiveld zonder bijkomende folie. Net zoals alle producten van Recticel Insulation is ook Powerwall® Keymark gecertificeerd.

Meer informatie: www.isofinish.be