Isolatiepremies in België voor 2021

Een handig overzicht
Hier kan je de premies voor 2022 vinden

 

Hier kan je de premies voor 2022 vinden

Overzicht isolatiepremies België 2021

Geen tijd om deze pagina nu volledig te bekijken? Download hier het overzicht in een handig pdf formaat:

download het isolatiepremies 2021 België overzicht

Premies VlaanderenPremies DakisolatiePremies MuurisolatiePremies VloerisolatieBurenpremiePremies gemeentes VlaanderenTotaalrenovatiebonusEPC-labelpremie *NIEUW*Vrijstelling onroerende voorheffingSloop- en heropbouwpremieVerminderde registratierechtenMinder schenkbelastingRenteloze renovatielening *NIEUW*RenovatiepremieOndersteuning voor beschermde afnemers Premies BrusselPremies DakisolatiePremies MuurisolatiePremies VloerisolatiePremies gemeentes BrusselPremies WalloniëPremies DakisolatiePremies MuurisolatiePremies VloerisolatiePremie energieauditPremies gemeentes WalloniëEPC calculator

Vergeet niet de premies en andere steunmaatregelen aan te vragen!

Als stimulans om energiebewuster te renoveren, geeft de overheid een uitgebreid aanbod aan steunmaatregelen. Daar geen gebruik van maken, is zonder meer zonde. Want naast de besparing op je energiefactuur zorgen de financiële ruggensteuntjes van de overheid ervoor dat je je investering in energiezuinige renovatiemaatregelen sneller hebt terugverdiend. Je wint dus 2 keer. 

We zetten de premies en financiële stimuli voor dak-, muur en vloerisolatie waar je in 2021 recht op hebt voor je op een rijtje. 

Premies vlaams gewest topic

gele pijl 1. Premies voor dak-, muur en vloerisolatie (per isolatiemaatregel) 

Premie voor dak- of zoldervloerisolatie

Op voorwaarde dat de R-waarde van de isolatie minstens 4,5  m²K/W bedraagt en de werken zijn uitgevoerd door een aannemer

Basispremie: € 4/m². Bij gelijktijdige asbestverwijdering wordt deze premie verhoogd tot € 12/m²
Verhoogde premie voor beschermde afnemers: € 10,5/m².  Bij gelijktijdige asbestverwijdering wordt deze premie verhoogd tot € 18,5/m².
Verhoogde premie voor klanten met uitsluitend nachttarief: € 6/m². Bij gelijktijdige asbestverwijdering wordt deze premie verhoogd tot € 14/m².

Aan te vragen via BENOveren.fluvius.be/premies 

Premie voor muurisolatie langs de buitenkant

Op voorwaarde dat de R-waarde van de isolatie minstens 3,0 m²K/W bedraagt en de werken zijn uitgevoerd door een aannemer.
Basispremie: € 30 /m². Bij gelijktijdige asbestverwijdering wordt deze premie verhoogd tot € 38 /m².
Verhoogde premie voor beschermde afnemers of klanten met uitsluitend nachttarief: € 45/m².

Aan te vragen via BENOveren.fluvius.be/premies 

Premie voor muurisolatie in de spouw

Op voorwaarde dat de werken zijn uitgevoerd door een aannemer conform de kwaliteitseisen STS 71-1.

Basispremie: € 5 /m²
Verhoogde premie voor beschermde afnemers: € 9 /m²
Verhoogde premie voor klanten met uitsluitend nachttarief: € 7,5 /m²

Aan te vragen via BENOveren.fluvius.be/premies 

Premie voor muurisolatie langs de binnenkant

Op twee voorwaarden: de R-waarde moet minstens 2,0 m²K/W zijn; en ofwel moet het werk van de aannemer worden begeleid door een architect met controle op de uitvoering van de werken, ofwel moet er worden gewerkt met een aannemer die beschikt over een certificaat van bekwaamheid.

Basispremie: € 15 /m²
Verhoogde premie voor beschermde afnemers of klanten met uitsluitend nachttarief: € 22,5 /m²

Aan te vragen via BENOveren.fluvius.be/premies 

Premie voor vloerisolatie (vloer op de volle grond of plafond van de kelder/kruipruimte)

Mits uitgevoerd door een aannemer en de isolatie een R-waarde heeft van minstens 2,0 m²K/W.

Basispremie: € 6 /m²
Verhoogde premie voor beschermde afnemers of klanten met uitsluitend nachttarief: € 9 /m²

Aan te vragen via BENOveren.fluvius.be/premies 

Burenpremie = gratis begeleiding door een BENOvatiecoach

Wanneer in dezelfde gemeente minstens 10 eigenaars van een huis of een appartement energiezuinig renoveren, dan kunnen ze zich gratis laten begeleiden door een BENOvatiecoach. Zij / Hij wordt door de Vlaamse overheid betaald via de zogenaamde ‘burenpremie’.

De BENOvatiecoach geeft onder andere persoonlijk advies, begeleidt bij de premieaanvraag, helpt bij het opmaken van de meetstaten, vraagt offertes aan en vergelijkt ze met elkaar, en houdt een oogje in het zeil bij de uitvoering van de werken.

Voor welke investeringen?
- dak- of zoldervloerisolatie
- isolatie van de buitenmuren (aan de buitenkant, aan de binnenkant of in de spouw)
- vloerisolatie op volle grond; plafondisolatie van de kelder of van verluchte ruimtes onder een verwarmde verdieping
- hoogrendementsbeglazing
- installatie van een zonneboiler, warmtepomp of ventilatiesysteem.

Meer info: https://benoveren.fluvius.be/wat-benoveren/vraag-raad-aan-de-benovatiecoach

                                     terug naar het premie overzicht

gele pijl 2. Extra premies & financiële stimuli voor grondigere energiezuinige renovaties (bovenop premies I.)

Totaalrenovatiebonus*

Bovenop de individuele premies via Fluvius, maar niet combineerbaar* met de labelpremie*, geldt de totaalrenovatiebonus voor wie binnen een periode van 5 jaar minstens 3 van de volgende investeringen uitvoert:  

 • Het plaatsen van minstens 30 m² dak- of zolderisolatie
 • Het plaatsen van muurisolatie (aan de buitenkant, aan de binnenkant of in de spouw, met een minimum van 30 m²)
 • Het plaatsen van minstens 30 m² vloerisolatie
 • Het plaatsen van minstens 5 m² nieuwe beglazing
 • De installatie van een zonneboiler
 • De installatie van een warmtepomp
 • De installatie van een ventilatiesysteem.

De tegemoetkoming hangt af van het aantal werken dat je laat uitvoeren:  € 1.250 voor 3 werken, € 1.750 voor 4 werken, € 2.750 voor 5 werken, € 3.750 voor 6 werken, en € 4.750 voor 7 werken. Voor renovaties in een appartement worden deze bedragen gehalveerd.  

De totaalrenovatiebonus wordt door Fluvius automatisch geactiveerd zodra je minstens drie premies aanvraagt (of minstens twee premies aanvraagt en een ventilatiesysteem installeert). Je hoeft hiervoor dus zelf geen aanvraag in te dienen. 

De totaalrenovatiebonus is een uitdovende maatregel en zal grotendeels verdwijnen. Meer info hierover op: https://www.energiesparen.be/epc-label-premie

of*

Epc-labelpremie*

Bovenop de individuele premies van Fluvius, maar niet combineerbaar* met de totaalrenovatiebonus, geldt de labelpremie voor alle eigenaars, dus zowel voor mensen die al een woning met een slechte energieprestatie hebben als voor mensen die een huis kopen, krijgen of erven. 

Wanneer ze binnen een periode van 5 jaar via het epc (energieprestatiecertificaat) kunnen aantonen dat ze hun woning of appartement veel energiezuiniger hebben gemaakt, komen ze in aanmerking voor een premie van € 2.500 tot 5.000, afhankelijk van het nieuwe energielabel dat na vijf jaar kan worden voorgelegd. Voor de renovatie van een woning met een label E of F tot een label A, B en C bedraagt de epc-premie respectievelijk € 5.000, 3.750 en 2.500. Wie een appartement renoveert van een label D, E of F naar label A of B kan respectievelijk € 3.750 en 2.500 krijgen. 

Deze bedragen kunnen in schijven worden betaald. Eigenaars die bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een premie voor label C, kunnen binnen dezelfde periode van 5 jaar een bijkomende premie krijgen voor het behalen van label B, en eventueel daarna nogmaals voor het behalen van label A. De bijkomende premie is in dit geval gelijk aan het verschil tussen de premie voor het nieuw behaalde label en de al verkregen labelpremie.

EPC labelpremie bedragen
 
Het epc moet voor en na de werken zijn opgemaakt door een energiedeskundige type A.  Voor het epc van voor de werken, komen enkel epc’s van na 01/01/19 in aanmerking. Epc’s van na de werken kunnen enkel dateren van na na 01/01/2021.

Aan te vragen via BENOveren.fluvius.be/premies

EPC calculator

Kijk eenvoudig na of je recht hebt op de EPC labelpremie*
De calculator geeft enkel een indicatie, om de labelpremie te bekomen is een rapport nodig van een officiële EPB/EPC verslaggever

Bereken je EPC arrow_forward

Vrijstelling van onroerende voorheffing bij een IER (Ingrijpende Energetische Renovatie)

Voor een IER moet minstens 75% van de buitenschil van een woning (gevel, dak en vloer) worden (na)geïsoleerd, én moet de opwekker voor verwarming of koeling worden vervangen. 

Wie een bouwaanvraag indient voor een IER en aan het einde van de werken een E-peil van maximaal E60 kan voorleggen, krijgt gedurende 5 jaar 100%  korting op de onroerende voorheffing. Je hoeft dus 5 jaar lang geen onroerende voorheffing te betalen.  
 
Om te bewijzen dat het effectief om een ingrijpende energetische renovatie gaat, moet je vooraleer de werken van start gaan, een bouwaanvraag indienen. Doe je dat niet, kan kom je niet in aanmerking voor de vermindering.

Meer info: https://www.energiesparen.be/subsidies

Sloop- en heropbouwpremie

Je kan als  particulier een premie tot € 10.000 krijgen voor de afbraak van één of meer gebouwen gelegen in het Vlaamse Gewest en de herbouw van één of meer woningen of een appartementsgebouw die ermee gepaard gaat. 
Indien de sloop- en herbouwvergunning, gezamenlijk, in één aanvraag bij de vergunningverlenende overheid is  aangevraagd tussen 1 oktober 2018 en 31 december 2020, heb je recht op een premie van € 7.500

Voor omgevingsvergunningsaanvragen vanaf 2021 verhoogt het bedrag van de premie tot € 10.000, maar wijzigt het moment van aanvraag van de sloop- en herbouwpremie. De premie zal moeten worden aangevraagd binnen de 3 maand na het verkrijgen en dus na de goedkeuring van de omgevingsvergunning.  
Opgelet! De sloop- en herbouwpremie zal stoppen als 6% btw bij sloop- en heropbouw van start gaat. Dat zal wellicht vanaf 1 januari 2021 het geval zijn. 
Je vraagt de premie aan via de website van het VEA: www.energiesparen.be/slooppremie.

Premies combineren?

*  De totaalrenovatiebonus en de epc-labelpremie zijn niet combineerbaar. 
-  wie al in een totaalrenovatiebonustraject zit, komt niet in aanmerking voor de labelpremie
-  wie een labelpremie krijgt, komt niet in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus
- wie nog niet in een totaalrenovatiebonustraject zit, maar een ondertekende offerte of bestelbon van voor 31/12/20 heeft en een eindfactuur van na 01/01/21, kan kiezen in welk traject hij/zij stapt.

                                      terug naar het premie overzicht

gele pijl 3. Extra premies & financiële stimuli voor grondigere energiezuinige renovaties door nieuwe eigenaars (bovenop premies I en II.) 

Verminderde registratierechten bij een IER (Ingrijpende Energetische Renovatie)

Wie een woning koopt als enige gezinswoning en die binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch renoveert, betaalt maar 5% registratierechten (in plaats van 6%). Bij een woning van € 300.000 scheelt dat dus € 3.000 aan belastingen.  

Voor een IER moet minstens 75% van de buitenschil van een woning (gevel, dak en vloer) worden (na)geïsoleerd, én moet de opwekker voor verwarming of koeling worden vervangen. Om te bewijzen dat het effectief om een ingrijpende energetische renovatie gaat, moet je vooraleer de werken van start gaan, een bouwaanvraag indienen.

Meer info: https://www.energiesparen.be/subsidies

Minder schenkbelasting

Wie een huis geschonken krijgt en dat binnen de 5 jaar energiezuinig renoveert voor een totaalbedrag van minstens € 10.000 (exclusief btw), komt in aanmerking voor een verlaging van de schenkbelasting.

Concreet zal bij de registratie van de schenking het gewone tarief worden aangerekend, en krijg je het verschil tussen het gewone en het verlaagde tarief terugbetaald na uitvoering van de werken.

Meer info: https://www.energiesparen.be/subsidies

Renteloze renovatielening

Nieuwe eigenaars die via een authentieke akte of een erfenis door een natuurlijke persoon een wooneenheid in volle eigendom verwerven en waarvan de notariële akte dateert van na 01/01/2021, die het EPC-label van hun woning of appartement binnen de vijf jaar na aankoop, erfenis of schenking aanzienlijk willen verbeteren, kunnen tot € 60.000 renteloos lenen.

Aan het renteloze renovatiekrediet zijn wel bepaalde vereisten gekoppeld. Zo moet onder meer de grondige renovatie worden uitgevoerd binnen de 5 jaar na de transactie, en moet de hoofdbestemming van het gebouw ‘wonen’ zijn.  Ook moet de woning bij aankoop een energielabel E of F hebben, en D, E of F in geval van een appartement, en dient de woning binnen een periode van 5 jaar naar label A, B of C te worden gebracht, of naar A of B in geval van een appartement.

De hoogte van de renteloze lening hangt af van hoe energiezuinig de woning of het appartement wordt. Wie binnen de vijf jaar een huis zo grondig renoveert dat het een energielabel A krijgt, kan tot € 60.000. Voor label B is dat € 45.000, en € 30.000 voor label C.

Bij een appartement is een label A goed voor een lening tot € 45.000. Een label B voor een appartement is goed voor een lening tot € 30.000. Indien binnen de 5 jaar het vooropgestelde label niet behaald wordt,  dan zal de al ontvangen rentesubsidie volledig moeten terugbetaald worden, samen met een boete.
Je kan het renteloos renovatiekrediet vanaf 2021 afsluiten bij een bank die de renteloze renovatielening aanbiedt, samen met het hypothecair krediet dat je aangaat voor de aankoop van pand. Wie een woning of appartement erft of geschonken krijgt, en voor de BENOvatiewerken bij de bank geen woonkrediet afsluit, kan terecht bij zijn lokale Energiehuis.

Aan te vragen via je bankkantoor of bij het Energiehuis in je gemeente

4. Extra premies & financiële stimuli voor verbouwers met een beperkt of modaal inkomen, private eigenaars die een woning verhuren aan beschermde afnemers of voor beschermde afnemers zelf (bovenop premies I., II. en III.) 

Renovatiepremie

Verbouwers met een beperkt of modaal inkomen, alsook private eigenaars die een woning verhuren aan een sociaal verhuurkantoor, kunnen een renovatiepremie krijgen.

De werken zijn onderverdeeld in vier categorieën:

 • structurele elementen van de woning (werken aan de funderingen, de muren (eventueel in combinatie met muurisolatie), de draagvloeren en de trappen);
 • dak (werken aan dakgebinte (eventueel in combinatie met dakisolatie), dakbedekking, goten en afvoer);
 • buitenschrijnwerk (werken aan ramen en buitendeuren, die voldoen aan de ventilatievoorzieningen van het Energiebesluit);
 • technische installaties (werken aan de elektrische installatie, de sanitaire installaties en/of de centrale verwarming).

Voor elke categorie is een geldig factuurbedrag van minstens € 2.500 (exclusief btw) nodig.

De premie wordt berekend per categorie van werken. Elke categorie van werken kan gedurende tien jaar slechts eenmaal in aanmerking komen voor een premie, en dit verspreid over maximaal twee aanvragen. De maximale renovatiepremie voor alle aanvragen en categorieën samen bedraagt € 10.000.

Meer info: www.woneninvlaanderen.be

Ondersteuning voor beschermde afnemers en voor klanten met uitsluitend nachttarief

Mensen die recht hebben op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas, komen in aanmerking voor extra voordelen of (extra hoge) premies voor elektriciteit, aardgas en water.

Vanaf 2021 zijn er ook hogere premies voor klanten met uitsluitend nachttarief.  

Je kan de premiebedragen hierboven vinden. Of meer info via deze link

                                      terug naar het premie overzicht

gele pijl 5. Isolatiepremies van je gemeente 

Sommige van de 308 Vlaamse gemeenten hebben hun eigen subsidie voor dak-, muur- of vloerisolatie of hebben een eigen renovatiepremie.

Of dat in jouw gemeente zo is, kan je opzoeken via http://energiesparen.be/subsidies/subsidiemodule of win advies in bij Energiehuis in je gemeente  

Meer info: www.mijnBENOvatie.bewww.energiesparen.be of bij het Energiehuis in je gemeente  

Premies Brussels gewest

gele pijl 1. Premies voor dak-, muur en vloerisolatie

Premie voor dak- of zoldervloerisolatie

€ 20 tot 40/m², afhankelijk van de inkomenscategorie. Enkel indien geplaatst door een aannemer. De R-waarde van de isolatie moet minstens 4 m²K/W zijn en er moet een dampscherm of dampremmer worden geplaatst. 

Categorie A: De premie bedraagt € 20/m² voor dakisolatie.

Categorie B: De premie bedraagt € 30/m² voor dakisolatie.

Categorie C: De premie bedraagt € 40/m² voor dakisolatie + voor eindfacturen van 01/09/20 tot 01/09/21: verhoging met de ‘Bonus Energiepremie’  voor aanvragers uit de categorie C: verhoging van de bestaande premie met 25% tot € 50/m² , met max. 70% van de factuur 

+ voor eindfacturen van 01/09/20 tot 01/09/21: verhoging met de ‘Bonus Meerdere werken’ voor de combinatie van meerdere werken (minimum 3) binnen de werken dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, plaatsing HR-beglazing, plaatsing ventilatiesysteem, plaatsing nieuwe condensatieketel, plaatsing warmtepomp, plaatsing warmtepompboiler of plaatsing zonneboiler, verhoging van de bestaande premies met 10% (voor aanvragers uit de categorie A en B) of met 20%  (voor aanvragers uit categorie C).

Voor woongebouwen die gelegen zijn in een R.V.O.H.R.-zone (Ruimte voor Versterkte Ontwikkeling van de Huisvesting en de Renovatie) of een SVG (StadsVernieuwingsGebied) wordt het premiebedrag automatisch verhoogd met 10 %.

Premie voor muurisolatie langs de buitenkant

€ 55 tot 75/m², afhankelijk van de inkomenscategorie, max. 50% van de factuur. De R-waarde van de isolatie moet minstens 3,5 m²K/W zijn. 

Categorie A: De premie bedraagt € 55/m² voor muurisolatie langs de buitenkant, max. 50% van de factuur.

Categorie B: De premie bedraagt € 65/m² voor muurisolatie langs de buitenkant, max. 50% van de factuur.

Categorie C: De premie bedraagt € 75/m² voor muurisolatie langs de buitenkant, max. 50% van de factuur + voor eindfacturen van 01/09/20 tot 01/09/21: verhoging met de ‘Bonus Energiepremie’  voor aanvragers uit de categorie C: verhoging van de bestaande premie met 25% tot € 94/m² , met max. 70% van de factuur 

+ voor eindfacturen van 01/09/20 tot 01/09/21: verhoging met de ‘Bonus Meerdere werken’ voor de combinatie van meerdere werken (minimum 3) binnen de werken dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, plaatsing HR-beglazing, plaatsing ventilatiesysteem, plaatsing nieuwe condensatieketel, plaatsing warmtepomp, plaatsing warmtepompboiler of plaatsing zonneboiler, verhoging van de bestaande premies met 10% (voor aanvragers uit de categorie A en B) of met 20%  (voor aanvragers uit categorie C).

Voor woongebouwen die gelegen zijn in een R.V.O.H.R.-zone (Ruimte voor Versterkte Ontwikkeling van de Huisvesting en de Renovatie) of een SVG (StadsVernieuwingsGebied) wordt het premiebedrag automatisch verhoogd met 10 %.

Premie voor muurisolatie in de spouw

€ 8 tot 12/m², afhankelijk van de inkomenscategorie, max. 50% van de factuur. De R-waarde van de isolatie moet minstens 1,0 m²K/W zijn. 

Categorie A: De premie bedraagt € 8/m² voor muurisolatie in de spouw, max. 50% van de factuur.

Categorie B: De premie bedraagt € 10/m² voor muurisolatie in de spouw, max. 50% van de factuur.

Categorie C: De premie bedraagt € 12/m² voor muurisolatie in de spouw, max. 50% van de factuur + voor eindfacturen van 01/09/20 tot 01/09/21: verhoging met de ‘Bonus Energiepremie’  voor aanvragers uit de categorie C: verhoging van de bestaande premie met 25% tot € 15/m² , met max. 70% van de factuur 

+ voor eindfacturen van 01/09/20 tot 01/09/21: verhoging met de ‘Bonus Meerdere werken’ voor de combinatie van meerdere werken (minimum 3) binnen de werken dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, plaatsing HR-beglazing, plaatsing ventilatiesysteem, plaatsing nieuwe condensatieketel, plaatsing warmtepomp, plaatsing warmtepompboiler of plaatsing zonneboiler, verhoging van de bestaande premies met 10% (voor aanvragers uit de categorie A en B) of met 20%  (voor aanvragers uit categorie C)

Voor woongebouwen die gelegen zijn in een R.V.O.H.R.-zone (Ruimte voor Versterkte Ontwikkeling van de Huisvesting en de Renovatie) of een SVG (StadsVernieuwingsGebied) wordt het premiebedrag automatisch verhoogd met 10 %.

Premie voor muurisolatie langs de binnenkant

€ 20 tot 30/m², afhankelijk van de inkomenscategorie, max. 50% van de factuur. De R-waarde van de isolatie moet minstens 2 m²K/W zijn. 

Categorie A: De premie bedraagt € 20/m² voor muurisolatie langs de binnenkant, max. 50% van de factuur.

Categorie B: De premie bedraagt € 25/m² voor muurisolatie langs de binnenkant, max. 50% van de factuur.

Categorie C: De premie bedraagt € 30/m² voor muurisolatie langs de binnenkant,  max. 50% van de factuur + voor eindfacturen van 01/09/20 tot 01/09/21: verhoging met de ‘Bonus Energiepremie’  voor aanvragers uit de categorie C: verhoging van de bestaande premie met 25% tot € 38/m² , met max. 70% van de factuur 

+ voor eindfacturen van 01/09/20 tot 01/09/21: verhoging met de ‘Bonus Meerdere werken’ voor de combinatie van meerdere werken (minimum 3) binnen de werken dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, plaatsing HR-beglazing, plaatsing ventilatiesysteem, plaatsing nieuwe condensatieketel, plaatsing warmtepomp, plaatsing warmtepompboiler of plaatsing zonneboiler, verhoging van de bestaande premies met 10% (voor aanvragers uit de categorie A en B) of met 20%  (voor aanvragers uit categorie C).

Voor woongebouwen die gelegen zijn in een R.V.O.H.R.-zone (Ruimte voor Versterkte Ontwikkeling van de Huisvesting en de Renovatie) of een SVG (StadsVernieuwingsGebied) wordt het premiebedrag automatisch verhoogd met 10 %.

Premie voor vloerisolatie (vloer op de volle grond of plafond van de kelder/kruipruimte)

€ 20 tot 30/m², afhankelijk van de inkomenscategorie. De R-waarde van de isolatie moet minstens 3,5 m²K/W zijn indien het isolatie van het plafond van de kelder/kruipruimte betreft en minstens 2,0 m²K/W indien het isolatie van de vloer op de volle grond betreft.

Categorie A: De premie bedraagt € 20/m² voor vloerisolatie

Categorie B: De premie bedraagt € 25/m² voor vloerisolatie

Categorie C: De premie bedraagt € 30/m² voor vloerisolatie + voor eindfacturen van 01/09/20 tot 01/09/21: verhoging met de ‘Bonus Energiepremie’  voor aanvragers uit de categorie C: verhoging van de bestaande premie met 25% tot € 38/m², met max. 70% van de factuur 

+ voor eindfacturen van 01/09/20 tot 01/09/21: verhoging met de ‘Bonus Meerdere werken’ voor de combinatie van meerdere werken (minimum 3) binnen de werken dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, plaatsing HR-beglazing, plaatsing ventilatiesysteem, plaatsing nieuwe condensatieketel, plaatsing warmtepomp, plaatsing warmtepompboiler of plaatsing zonneboiler, verhoging van de bestaande premies met 10% (voor aanvragers uit de categorie A en B) of met 20%  (voor aanvragers uit categorie C). 

Voor woongebouwen die gelegen zijn in een R.V.O.H.R.-zone (Ruimte voor Versterkte Ontwikkeling van de Huisvesting en de Renovatie) of een SVG (StadsVernieuwingsGebied) wordt het premiebedrag automatisch verhoogd met 10 %.

3 inkomenscategorieën

De premies variëren op basis van de inkomsten van de aanvrager en de ligging van de woning. Er worden 3 inkomenscategorieën onderscheiden.

 • Categorie A: alleenstaande met een inkomen van meer dan 71.565,60 euro of een koppel met een inkomen van meer dan 86.565,60 euro. Deze drempels worden verhoogd met 5000 € per persoon fiscaal ten laste en met 5000 € voor aanvragers jonger dan 35 jaar.
 • Categorie B: alleenstaande met een inkomen tussen 35.782,80 en 71.565,60  euro of een koppel met een inkomen tussen 50.782,80 en 86.565,60 euro. Deze drempels worden verhoogd met 5000 € per persoon fiscaal ten laste en met 5000 € voor aanvragers jonger dan 35 jaar.
 • Categorie C: alleenstaande met een inkomen van minder dan 35.782,80  euro of een koppel met een inkomen van minder dan 50.782,80 euro. Deze drempels worden verhoogd met 5000 € per persoon fiscaal ten laste en met 5000 € voor aanvragers jonger dan 35 jaar.

Voor woongebouwen die gelegen zijn in een R.V.O.H.R.-zone (Ruimte voor Versterkte Ontwikkeling van de Huisvesting en de Renovatie) of een SVG (StadsVernieuwingsGebied) wordt het premiebedrag automatisch verhoogd met 10 %.

gele pijl 2. Isolatiepremies van je gemeente 

Sommige gemeenten geven bijkomende premies voor isolatiemaatregelen of hebben een eigen renovatiepremie. Informeer je op de website van je gemeente of contacteer de milieudienst.

Meer info: https://leefmilieu.brussels

                                      terug naar het premie overzicht

Premies waals gewest

gele pijl 1. Premie voor een energieaudit 

De energieaudit is in het Waals gewest een verplicht voorwaarde om de gewestelijke isolatiepremies te bekomen, en moet worden uitgevoerd in de 7 jaar voorafgaand aan de isolatiewerken. 

Premie voor het uitvoeren van een energieaudit 

€ 110 tot € 660, afhankelijk van de inkomenscategorie, enkel als de audit gebeurt door een erkende woningauditeur, tot max. 70% van de factuur.

 • Categorie R5: De basispremie voor een energieaudit bedraagt € 110 
 • Categorie R4: De basispremie wordt met 2 vermenigvuldigd tot € 220 
 • Categorie R3: De basispremie wordt met 3 vermenigvuldigd tot € 330
 • Categorie R2: De basispremie wordt met 4 vermenigvuldigd tot € 440
 • Categorie R1: De basispremie wordt met 6 vermenigvuldigd tot € 660

Kijk op energie.wallonie.be voor de actuele informatie, de voorwaarden, de formulieren die je moet invullen en de procedures die je moet volgen

                                      terug naar het premie overzicht

gele pijl 2. Premies voor dak-, muur of vloerisolatie  

Premie voor dak- of zoldervloerisolatie

€ 0,15 tot € 0,90 per bespaard kWh, afhankelijk van de inkomenscategorie 

 • Categorie R5: De basispremie voor dakisolatie bedraagt € 0,15 per bespaard kWh
 • Categorie R4: De basispremie wordt met 2 vermenigvuldigd tot € 0,30 per bespaard kWh
 • Categorie R3: De basispremie wordt met 3 vermenigvuldigd tot € 0,45 per bespaard kWh
 • Categorie R2: De basispremie wordt met 4 vermenigvuldigd tot € 0,60 per bespaard kWh
 • Categorie R1: De basispremie wordt met 6 vermenigvuldigd tot € 0,90 per bespaard kWh

Voorwaarden: 

- De U-waarde van de isolatie mag niet hoger zijn dan 0,20 W/m²K.
- De uitvoering van een energieaudit door een erkende woningauditeur in de 7 jaar voorafgaand aan de werken is een verplichte voorwaarde voor het verkrijgen van de premies.
- De werken moeten worden uitgevoerd door een aannemer die is ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen.
- Het premiebedrag is nooit hoger dan 70% van het totaalbedrag van de facturen.

Interessant: 

De premie voor dakisolatie kan, afhankelijk van de gekozen isolatiemethode, gecombineerd worden met:  
- Dakpremie – vervanging van de bedekking: € 6 tot € 36 per m², afhankelijk van de inkomenscategorie
- Dakpremie – aanpassing van de kapconstructie: € 250 tot € 1.500, afhankelijk van de inkomenscategorie
- Dakpremie – vervanging van het regenwateropvang- en afvoersysteem: € 100 tot € 600 per m², afhankelijk van de inkomenscategorie
- Premie voor het verwijderen van radon, houtzwam of zwammen met soortgelijke gevolgen: € 250 tot € 1.500, afhankelijk van de inkomenscategorie

Kijk op energie.wallonie.be voor de actuele informatie, de voorwaarden, de formulieren die je moet invullen en de procedures die je moet volgen 

Premie voor muurisolatie langs de buitenkant, in de spouw of langs de binnenkant

€ 0,15 tot € 0,90 per bespaard kWh, afhankelijk van de inkomenscategorie 

 • Categorie R5: De basispremie voor buitenmuurisolatie bedraagt € 0,15 per bespaard kWh
 • Categorie R4: De basispremie wordt met 2 vermenigvuldigd tot € 0,30 per bespaard kWh
 • Categorie R3: De basispremie wordt met 3 vermenigvuldigd tot € 0,45 per bespaard kWh
 • Categorie R2: De basispremie wordt met 4 vermenigvuldigd tot € 0,60 per bespaard kWh
 • Categorie R1: De basispremie wordt met 6 vermenigvuldigd tot € 0,90 per bespaard kWh

Voorwaarden:

- De U-waarde van de isolatie mag niet hoger zijn dan 0,24 W/m²K.
- De uitvoering van een energieaudit door een erkende woningauditeur in de 7 jaar voorafgaand aan de werken is een verplichte voorwaarde voor het verkrijgen van de premies.
- De werken moeten worden uitgevoerd door een aannemer die is ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen.
- Het premiebedrag is nooit hoger dan 70% van het totaalbedrag van de facturen.

Interessant:

De premie voor buitenmuurisolatie kan, afhankelijk van de gekozen isolatiemethode, gecombineerd worden met:  
- Premie voor het drogen van muren – insijpeling: € 5 tot € 30 per m², afhankelijk van de inkomenscategorie
- Premie voor het drogen van muren – opstijgend vocht: € 6 tot € 36 per m², afhankelijk van de inkomenscategorie
- Premie voor het versterken van instabiele muren of het volledig slopen/herbouwen van deze muren: € 8 tot € 48 per m², afhankelijk van de inkomenscategorie
- Premie voor het verwijderen van radon, houtzwam of zwammen met soortgelijke gevolgen: € 250 tot € 1.500, afhankelijk van de inkomenscategorie

Kijk op energie.wallonie.be voor de actuele informatie, de voorwaarden, de formulieren die je moet invullen en de procedures die je moet volgen 

Premie voor vloerisolatie (vloer op de begane grond of plafond van de kelder/kruipruimte)

€ 0,15 tot € 0,90 per bespaard kWh, afhankelijk van de inkomenscategorie 

 • Categorie R5: De basispremie voor vloerisolatie bedraagt € 0,15 per bespaard kWh
 • Categorie R4: De basispremie wordt met 2 vermenigvuldigd tot € 0,30 per bespaard kWh
 • Categorie R3: De basispremie wordt met 3 vermenigvuldigd tot € 0,45 per bespaard kWh
 • Categorie R2: De basispremie wordt met 4 vermenigvuldigd tot € 0,60 per bespaard kWh
 • Categorie R1: De basispremie wordt met 6 vermenigvuldigd tot € 0,90 per bespaard kWh

Voorwaarden:

- De U-waarde van de isolatie mag niet hoger zijn dan 0,24 W/m²K.
- De uitvoering van een energieaudit door een erkende woningauditeur in de 7 jaar voorafgaand aan de werken is een verplichte voorwaarde voor het verkrijgen van de premies.
- De werken moeten worden uitgevoerd door een aannemer die is ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen.
- Het premiebedrag is nooit hoger dan 70% van het totaalbedrag van de facturen.

Kijk op energie.wallonie.be voor de actuele informatie, de voorwaarden, de formulieren die je moet invullen en de procedures die je moet volgen 

5 inkomenscategorieën

De premies verschillen naar gelang de inkomens van het huishouden van de aanvrager. Er worden 5 inkomenscategorieën onderscheiden:

 • Categorie R5: personen met een referentie-inkomen van het huishouden dat hoger is dan € 97.700 
 • Categorie R4: personen met een referentie-inkomen van het huishouden dat tussen € 43.200,01 en € 97.700 ligt
 • Categorie R3: personen met een referentie-inkomen van het huishouden dat tussen € 32.700,01 en € 43.200 ligt 
 • Categorie R2: personen met een referentie-inkomen van het huishouden dat tussen € 23.000,01 en € 32.700 ligt 
 • Categorie R1: personen met een referentie-inkomen van het huishouden dat lager is dan € 23.000 

Trek van het totaalbedrag van deze inkomsten € 5.000 af per kind ten laste (kind waarvoor kinder- of wezenbijslag wordt toegekend aan een lid van het huishouden van de aanvrager) of per kind waarvoor een lid van het huishouden in aanmerking komt voor gelijkmatig verdeelde huisvesting en voor iedere door de FOD Sociale Zekerheid als gehandicapt erkende persoon die deel uitmaakt van het aldus beschouwde huishouden.

gele pijl 3. Isolatiepremies van je gemeente 

Sommige gemeenten geven bijkomende premies voor isolatiemaatregelen of hebben een eigen renovatiepremie. Informeer je op de website van je gemeente of contacteer de milieudienst.

Meer info: http://energie.wallonie.be of bij je Guichet d’Energie

                                      terug naar het premie overzicht

Surf naar de websites van de overheid voor alle actuele informatie over premies. Alle informatie op deze pagina is geldig onder voorbehoud van administratieve fouten.

EPB calculator

Bereken eenvoudig je EPB met onze EPB calculator in samenwerking met bouw-energie.be

Bereken je EPB arrow_forward