L-Ments® komen perfect tot hun recht in opmerkelijk bouwproject

Om een gebouw te laten aansluiten bij een bestaand gebouw besloot opdrachtgever FICO nv uit Haaltert het gebouw quasi compleet te strippen en bij de heropbouw het dak te laten ophogen zodat het perfect kon aansluiten bij het aanpalende gebouw. Willy Naessens Industriebouw trok het nieuwe gebouw op en de 1600 m² grote dakconstructie werd gerealiseerd met L-Ments®, het nieuwe zelfdragende en thermisch isolerende daksysteem van Recticel.

De firma Fico nv uit Haaltert is een investeringsmaatschappij die eigen vastgoedprojecten ontwikkelt en beheert. Ze investeert in vastgoed, renoveren, ontwikkelen en voegt nieuwe waarde toe.

Eén van haar kantoor- en magazijngebouwen kreeg er recentelijk een verdieping bij en het dak werd op hetzelfde niveau gebracht van het naastliggend gebouw zodat ze samen één mooi geheel zouden vormen. Willy Naessens Industriebouw stond in voor de realisatie van de complete vernieuwbouw maar aangezien deze aannemer vooral met staal werkt, werd er van tevoren goed besproken om de stalen spanten van gelamelleerde houten liggers te voorzien in plaats van stalen balken, met het oog op de latere plaatsing van de dakelementen.

De ontwikkeling en het op punt stellen van deze L-Ments®, het nieuwe zelfdragende en thermisch isolerende daksysteem van isolatiespecialist Recticel, heeft ruim twee jaar in beslag genomen en de fabrikant is ervan overtuigd dat dit systeem komaf maakt met de minpunten van bestaande dakelementen.

In schuim verwerkte latten

Het grootste verschil van de nieuwe L-Ments® met de klassieke geïsoleerde dakelementen is dat de isolatie niet in een houten kader of zogenaamde caisson zit. De basis van het element wordt gevormd door een PIR-isolatieplaat. Twee in de kern geïntegreerde houten ribben van 45 mm breed en 120 mm hoog, met een hart-op-hart afstand van 600 mm en houten dwarsverstijvers om de meter paneel, zorgen ervoor dat het paneel zelfdragend is. Doordat ze letterlijk in het schuim verwerkt zitten verkrijgt men een heel compact en licht element met een uiterst sterke structuur. Een bijkomend voordeel is dat de geïntegreerde houten structuur bij L-Ments® geen koudebrug vormt.

Aan de binnen- en buitenzijde van het element bevindt zich een meerlaagse kraft-alubekleding die het
isolatieschuim beschermt en de isolatiewaarde optimaliseert. Aan de binnenzijde functioneert ze als damp- en luchtrem. Op deze binnenbekleding is er bovendien een markering voorzien die de bevestiging van de binnenafwerking vergemakkelijkt. Want L-Ments® heeft inderdaad geen echte
binnenafwerking…

Geen binnenafwerking

Heel wat dakdekkers maken zich zorgen over het besmeuren of beschadigen van de binnenafwerking van sommige bestaande dakelementen tijdens de plaatsing. De perceptie van de eindklant is dat ze bij afgewerkte panelen een mooi plafond krijgen, maar vaak leiden beschadigingen en krassen, die tijdens de plaatsing ervan ontstaan zijn, tot discussies achteraf. Het L-Ments® systeem laat ook toe om desgewenst een leidingenspouw te voorzien, daar waar bij klassieke dakelementen steeds aan opbouw moet worden gedacht indien men verlichting of andere apparatuur wil installeren. Deze ruimte is ook interessant indien de klant bijkomende akoestische isolatie zou willen aanbrengen. De naden van de panelen lopen daardoor ook niet door van buiten naar binnen (over de binnenbekleding) en een horizontaal regelwerk zorgt voor een nog betere verstijving van het dak. De klant kiest dus volledig zelf wat en met wat hij afwerkt.

Aan de bovenkant is het element dan verder nog voorzien van een op voorhand verkleefde, dampopen Rectivent® onderdakfolie wat zorgt voor een snellere plaatsing en een optimale regenbestendigheid. Bovendien zijn de overlappen van de folie zelfklevend, met een betere winddichtheid als gevolg. De houten tengellatten tenslotte zijn eveneens al aan het paneel bevestigd.
Ook dat zorgt weer voor een maximale tijdswinst tijdens de plaatsing van het dakelement. Kortom, vijf
componenten gecombineerd in één dakelement.

Licht en snel te verwerken

De trapsponning aan de zijkant van de isolatieplaten zorgt voor een goed sluitende en koudebrugvrije aansluiting. Aan de bovenzijde ontstaat na het tegen elkaar plaatsen een smalle voeg die vervolgens luchtdicht kan worden opgespoten met flexibel PUR-schuim. Aan de binnenzijde zijn de naden na
plaatsing eenvoudig luchtdicht af te werken met de Rectitape® isolatietape.

De platen zijn standaard leverbaar in isolatiediktes van 145 mm, 160 mm, 180 mm en 200 mm en lengtes van 3,6m tot 6,5 m per 30 cm. Maar met een gemiddeld gewicht van om en bij
de 10 kg/m2 blijft het totale gewicht van de elementen erg laag zodat ze heel eenvoudig te plaatsen zijn met de speciaal daarvoor bestemde Rectifix® schroeven. Eens de L-Ments® geplaatst zijn, dan is de bevestiging van het houten frame voor de binnenafwerking kinderspel aangezien dat eenvoudigweg gemonteerd kan worden op de geïntegreerde houten verstijvers die handig gemarkeerd zijn op de folie aan de binnenkant. Ook de plaatsing van dakramen en andere dakonderbrekingen gaat zeer eenvoudig en snel.

1600 m² fraaie referentie

Tijdens de uitvoering van de werken werd ook hier weer duidelijk dat L-Ments® een bijzonder interessant product is voor zowel nieuwbouw als renovatiewerken. Doordat de panelen grotendeels uit schuim bestaan zijn aansluitingen aan goten en gevelisolatie gemakkelijk te realiseren. De elementen zijn bovendien heel licht van gewicht en gemakkelijk te bewerken of in te korten indien nodig op de werf. Want het leveren van elementen op maat is interessant in theorie, maar in de praktijk moeten ze af en toe toch ook bewerkt worden. De aannemer was hier dan ook erg opgetogen over de heel snelle plaatsing van de panelen en de vlotte verwerkbaarheid ervan.

Het 1600 m² grote dak werd op deze manier helemaal voorzien van deze L-Ments® en tenslotte afgewerkt met een mooie rode keramische pan.

Bron: Roof Belgium (auteur: Gunther Guinée)

L-Ments dakelementen zijn helaas niet meer beschikbaar

Benieuwd naar andere isolatieoplossingen voor jouw hellend dak?

Contacteer ons arrow_forward