Moet ik verplicht een opleiding volgen met betrekking tot het veilig gebruik van di-isocyanaten?

Category: Kwaliteit en certificeringen

Di-isocyanaten zijn chemische grondstoffen die gebruikt worden voor de productie van bepaalde kunststoffen, zoals harde PU isolatieplaten.

Als di-isocyanaten gebruikt worden op de werkvloer, heeft de Europese Unie besloten dat de werknemers die (mogelijk) in contact kunnen komen met di-isocyanaten, een specifieke opleiding moeten volgen. Die specifieke opleiding moet in lijn zijn met de Europese REACH-regelgeving* en moet gegeven worden voor 24 augustus 2023.
* REACH staat voor de Registratie, Evaluatie, Autorisatie en beperking van bepaalde CHemische stoffen.

Zoals hierboven vermeld, wordt voor de productie van harde PU isolatieplaten gebruik gemaakt van verschillende chemische grondstoffen, waaronder di-isocyanaten. Sommige van onze werknemers moeten bijgevolg deze specifieke training volgen.

Tijdens het productieproces reageren deze chemische stoffen met elkaar en worden harde PU isolatieplaten gevormd. Deze harde PU isolatieplaten bevatten als dusdanig geen vrije di-isocyanaten meer. Bijgevolg is er absoluut geen noodzaak dat mensen, die onze harde PU isolatieplaten verhandelen, verwerken en plaatsen, een bijkomende opleiding volgen. Het verhandelen, verwerken en plaatsen van onze harde PU isolatieplaten door onze klanten kan op een veilige manier gebeuren zonder dat er sprake is van een blootstelling aan di-isocyanaten.

Download hier onze ‘Manufacturer’s declaration’