Vleeskuikenhouders Van Dijk-Nooijen gaan volop voor brandvertragende isolatieplaten in hun nieuwe stallen

In november tijdens de opendeurdag op het vleeskippenbedrijf van de familie Van Dijk-Nooijen te Bocholt konden de talrijke bezoekers kennis maken met diverse innoverende materialen. Deze ondernemers gingen niet over één nacht ijs bij hun keuzes, zo bleek uit het gesprek dat we met hen hadden. De ervaringen met andere stallen, de nieuwe eisen met betrekking tot isolatie en brandveiligheid en het advies van de stallenbouwer deed hen kiezen voor Powerline® isolatieplaten van Recticel Insulation in hun recente nieuwbouwstallen.

De familie Van Dijk-Nooijen die in hun nieuwe stallen bewust kozen voor Powerline isolatieplaten.

De bedrijfsleiders

Oorspronkelijk baten Pieter-Jan Van Dijk (63) en zijn echtgenote Ine (63) een tuinbouwbedrijf uit in het Nederlandse Mierlo-Hout. Toen ze dit bedrijf in 1995 moesten verplaatsen trokken ze naar de andere kant van de grens, naar het Vlaamse Hamont waar ze een bestaand vleeskippenbedrijf kochten. De vleeskippensector beviel hen, bleek rendabel en ook een bestaand bedrijf in Bocholt werd aangekocht in 2001. De verouderde stallen werden de afgelopen jaren afgebroken en een volledige nieuwbouw bestaande uit 4 nieuwe stallen werd opgetrokken in Bocholt.

Intussen was de zoon Richard (37) in de landbouwvennootschap (LV Nooijen) ingetreden en had duidelijk zijn interesse voor de vleeskuikensector aangegeven. Mede hierdoor werd geopteerd om te investeren in deze sector in nieuwe en toekomstgerichte stallen. Diervriendelijk (daglicht), energiezuinig (isolatie) en werkbesparend waren de codewoorden waaraan de nieuwe stallen en hun inrichting moesten voldoen. 

De familie Van Dijk-Nooijen (links Richard en zijn vriendin Ilze , hun 2 kinderen en verder Ine en Pieter-Jan) die in hun nieuwe stallen bewust kozen voor Powerline® isolatieplaten.

Waarom werd gekozen voor Powerline® isolatieplaten in jullie recente nieuwe stallen?

Pieter-Jan:

“Diverse redenen samen hebben ons doen kiezen voor dit materiaal. Vooreerst wilden we dat het dak zeer energiezuinig geïsoleerd werd. Dus een materiaal met goede thermische prestaties, dat daarbij als plafond  goed te reinigen en te ontsmetten is.  Bij het plannen werd ons door de brandweer erop gewezen dat het materiaal een hoge weerstand tegen brand moest hebben. Met deze eisen en in overleg met de stallenbouwer, zijn we uitgekomen bij de Powerline® isolatieplaten als beste optie voor onze nieuwe vleeskuikenstallen”.

Hoe verliep de installatie en afwerking?

Pieter-Jan:

“Een gespecialiseerde firma stond hiervoor in. De platen worden met kunststof T-profielen onder de gordingen gemonteerd en om de 40 cm vastgezet met een inox schroef. Hierdoor wordt een egale en luchtdichte afwerking bekomen. De platen werden op maat in de gewenste lengtes geleverd zodat de montage eenvoudig en snel uitgevoerd kon worden.
De gladde oppervlakte van de platen zorgt ervoor dat het reinigen zeer vlot verloopt. De witte coating van de platen helpt ook om het licht mooi egaal te verspreiden naar de kuikens toe. Bemerk ook dat we gekozen hebben voor een dikte van 10 cm, met een warmteweerstand RD = 4,15 m²K/W, in plaats van de courante 8 cm. Hiermee willen we voldoende gewapend zijn voor eventuele toekomstige normen van isolatievereisten voor stallen. In totaal is er overigens zo’n 8.900 m² Powerline® isolatie gemonteerd, wat overeenkomt met meer dan 10 volle vrachtwagens”.

De gladde, met gecoate aluminium cachering voorziene Powerline isolatieplaten worden in kunststofprofielen bevestigd onder de gordingen en zorgen voor een mooi egaal oppervlak en uitstekende lichtspreiding.
De gladde, met gecoate aluminium cachering voorziene Powerline® isolatieplaten worden in kunststofprofielen bevestigd onder de gordingen en zorgen voor een mooi egaal oppervlak en uitstekende lichtspreiding.

Tot slot, mogen we ook iets vragen in verband met de productieresultaten die jullie behalen?

Pieter-Jan en Ine:

“ Dit verschilt naargelang de ronde maar we mikken met onze reguliere kippen op een uitlaatgewicht van goed 1,9 kg op 32 dagen en wegladers van 2,7 kg op  41 dagen. We geven zoals de meeste vleeskuikenhouders een combinatie van korrelvoer en volle tarwe en indien interessant van prijs ook CCM. We mikken op een voerconversie in onze rondes van circa 1,55."

Besluit

De familie Van Dijk-Nooijen zijn topondernemers die goed overdacht investeerden in hun toekomstgerichte bedrijven. Minimaal energieverbruik (isoleren!), aandacht voor dierenwelzijn (licht !) en bioveiligheid staan bij hen hoog in het vaandel. Bemerk verder dat ze ook actief lid zijn van het bestuur van de Landsbond in Limburg.

Gebruikte producten

Powerline

Powerline®

Dit product gaat uit ons assortiment en kan nog besteld worden tot en met 15/03/2023.

Met Powerline® biedt Recticel Insulation de beste isolatieoplossing voor zowel opslagfaciliteiten als stallen. Powerline® is speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de vereisten van de agrarische sector en biedt een goed brandgedrag. Hiermee bent u verzekerd van optimale opslagcondities voor minimale opslagverliezen.

Bekijk product

Interesse in agrarische isolatieoplossingen?

Meer info over de agrarische isolatieoplossingen van Recticel Insulation?

Alle agrarische isolatieoplossingen arrow_forward