Blog
23.04.2021

Waarom zou je BENOveren in plaats van gewoon te renoveren? Hoe informeer je verbouwers hierover?

Hoe kan je je BENOvatie behalve energiezuinig ook aantrekkelijk, kwaliteitsvol, gezond, slim en toch budgettair haalbaar maken? Is je woning aan renovatie toe? Doe het dan in één keer goed, en BENOveer in plaats van gewoon te renoveren.  

 

Surf snel naar mijn BENOvatie.be om alles te weten te komen over BEN-Bouwen

Wat is BENOveren?

BENOveren staat voor ‘beter renoveren’. Resoluut gaan voor future proof. Zodat je huis nu al beantwoordt aan de energieprestatie-eisen van 2050. En zodat je nu al profiteert van de vele voordelen die BENOveren te bieden heeft. Je krijgt een lagere energiefactuur, een hoger wooncomfort en een betere luchtkwaliteit. Je bewijst het milieu een grote dienst door minder CO2 uit te stoten. En je geeft je huis een esthetische en financiële meerwaarde.  

Ieder project heeft uiteraard zijn eigen aanpak, en vaak lopen er werken dooreen. Daarom raadt de overheid aan om aan de start van elk BENOvatietraject een ‘masterplan’ of ‘renovatieadvies’ te laten opstellen door een architect, een algemene aannemer of een andere bouwdeskundige.

Wat BENOveren precies betekent in de praktijk, kom je te weten op www.mijnBENOvatie.be. Deze website gidst je in 5 stappen doorheen je ideale BENOvatieparcours: 

  • eerst het dak 
  • dan de buitenmuren 
  • het glas, de ramen en de deuren
  • vervolgens de vloer 
  • ten slotte de zogenaamde technieken: verwarming en sanitair warm water, ventilatie, stroomopwekking, rationeel energiegebruik, waterbehandeling en regenwaterrecuperatie. 

Om de doelstellingen van het Renovatiepact te bereiken, moeten we vanaf nu anders gaan denken over onze woningen. Gewoon renoveren – dus alleen maar doen wat op het vlak van energiebesparende maatregelen momenteel wettelijk is verplicht – gaat niet ver genoeg. We moeten met zijn allen ‘BENOveren’ of BEter reNOveren dan gebruikelijk is.

Ook Recticel Insulation sluit zich aan als voorloper hierin en is trotse partner van www.mijnBENOvatie.be  

Voor elk van de 5 BENOvatiestappen vind je op  deze website een schat aan informatie, concrete oplossingen, een overzicht van de BENOvatiepremies en financieringsadvies.  

Meer info: www.mijnBENOvatie.be  - www.facebook.com/MijnBENOvatie.be 

Barbara, Channel manager DIY bij Recticel Insulation
Barbara Huyghe
Channel manager DIY Recticel Insulation

“In oude woningen, waar er amper isolatie zit tussen de vaste elementen, maak je best een doos in een doos. Voeg massa toe, isoleer de muren, de vloer en het plafond, en ontkoppel de delen van elkaar.” 

ONDER DE LOEP: Akoestisch comfort verhogen tijdens een BENOvatie

Een BENOvatie is een uitgelezen kans om ook akoestische maatregelen te nemen. Niet dat je alle problemen voor de volle 100% zal kunnen oplossen. Maar kleine ingrepen doen soms wonderen, om zowel het lawaai dat van buiten komt als het hinderlijk lawaai van in je woning zelf te dimmen. En zo het akoestisch comfort bij jou thuis hoorbaar te verbeteren.

Ontdek onze isolatiebarometer

Meer weten over de Europese energiedoelstellingen die tegen 2050 behaald moeten worden?

Ontdek onze isolatiebarometer arrow_forward

Dit kan je ook interesseren: