Flinke besparing op energierekening na rigoureuze verbouwing ‘Hippe Hoogbouw’ Weezenhof in Nijmegen

  • Locatie Nijmegen
  • Product en hoeveelheid Powerwall®
  • Type Utiliteit
  • Aannemer Talis
  • Architect architectenbureau Pieter Oosterhout Bureau voor Architektuur BNA

De ‘hippe hoogbouw’ van Nijmegen - ontworpen in de jaren 70 - krijgt een ingrijpende opknapbeurt. En na die ingreep zien de flats er opnieuw ‘hip’ uit: ze krijgen zelfs een gevel die meekleurt met de stand van de zon.

De groot onderhoud operatie van de 270 appartementen in 15 portiekflats in de wijk Weezenhof (stadsdeel Dukenburg in Nijmegen) is vooral opgezet om de bewoners een flinke besparing te bezorgen op hun energierekening.

“De energielasten zijn voor onze huurders intussen hoger dan de huurlasten. Dat kan natuurlijk niet. Dan kunnen de huurders hun vaste lasten op den duur niet meer betalen. Als corporatie voelen we daarin een grote verantwoordelijkheid. Dat heeft ertoe geleid, dat we ons hele woningbezit naar energielabel C willen promoveren, bij de 270 appartementen in Weezenhof zelfs naar label B”, aldus Johan Janssen (42), al veertien jaar projectleider vastgoed bij woningcorporatie Talis te Nijmegen.

Geen accent op installaties

In overleg met architectenbureau Pieter Oosterhout Bureau voor Architektuur BNA te Beuningen is daartoe gekozen voor bouwkundige oplossingen. “Ik heb het niet gezocht in moeilijke installaties. Eigenlijk is de oplossing gemakkelijk: je moet zorgen dat de energie in de gebouwen blijft. Daartoe moet de gebouwschil aangepakt worden. Goed isoleren dus”, aldus architect Pieter Oosterhout (46).

“Bovendien: de gemiddelde leeftijd van de bewoners in de Weezenhof is zeventig jaar.  Dan moet je niet willen beginnen met ál te ingewikkelde installaties. Die schieten hun doel voorbij”.

En Johan Janssen, aanvullend: “Het isolatiepakket dat wij uiteindelijk gekozen hebben, gaat een gebouwleven mee. Ik ben er zeker van, dat wij met dit pakket zeker vijftig tot zeventig jaar vooruit kunnen. Dát is nog eens duurzaamheid!”.

12 miljoen euro

Het onderhoudsproces van de gestapelde hoogbouw in de Dukenburgwijk Weezenhof vereist een investering van 12 miljoen euro. Het werk is in 2012 al gestart. Toen is afscheid genomen van twee grote, centrale ketelhuizen. Alle huurders van de flat kregen een nieuwe, eigen HR-ketel. Bovendien werden hun waterleidingen vervangen.

“Eerst is een zuinig energiesysteem geplaatst in alle appartementen. Nu gaat de gebouwschil aangepakt worden om de energiebesparing ook daadwerkelijk te effectueren”, aldus architect Oosterhout. “Alle beslissingen zijn genomen in nauw overleg met de huurders. Ze hebben veel inbreng gehad. De werkzaamheden zijn zodanig gekozen, dat de bewoners allemaal gewoon in hun appartement kunnen blijven wonen”.

Over het feit dat ‘te ingewikkelde’ eco-installaties de bewoners boven het hoofd zouden groeien, zegt hij nog: “Veel systemen zijn slechts fractionele verbeteringen. Beter is, grote stappen te maken. Maar dan heb je ook de medewerking van de huurders hard nodig. Daarbij vind ik het niet erg om eens wat verder te gaan, om eens over grenzen heen te kijken. In samenwerking met de bewoners is bij grote onderhoudsprojecten vaak veel te winnen. Opdrachtgevers zouden niet telkens hun eigen probleem moeten oplossen. Met betrokkenen is vaak een vruchtbare samenwerking aan te gaan”.

Topwoningen

De tweede fase van het groot onderhoud van de Weezenhof is onlangs ingezet. Plegt-Vos Bouwgroep gaat nu de gebouwschil vernieuwen. Daarbij komen alle bouwdelen aan de beurt: gevel, kozijn, balkon, dak- en hekwerk. De gevelbekleding wordt volledig verwijderd. De balkons krijgen deels een glazen doorkijk. Het plan om elk appartementenblok een eigen uiterlijk te geven, gaat niet door: de bewoners willen gelijkheid. Velen wonen al tientallen jaren in hun flat en willen met die gelijkheid uitstralen, dat ze met z’n allen één zijn.

“De flats zullen er te zijner tijd (de oplevering is voorzien in maart 2014) zeer exclusief uitzien”, denkt architect Oosterhout. “Het worden topwoningen op een supergroene plek. Mede door de ‘werking’ van de Chameleon-gevelplaten zullen veel voorbijgangers zich afvragen: heeft dit er altijd gestaan of is dit nieuw?”.

Plegt-Vos Bouwgroep heeft kernactiviteiten in vastgoedontwikkeling, burgerlijke & utiliteitsbouw, beheer & onderhoud, infra & milieu en woningbouw. Hierbinnen bieden zij diverse woonconcepten aan en concepten voor semi-permanente bouw, levensloopbestendige bouw en duurzaam renoveren. Deze activiteiten zijn verdeeld over 7 vestigingen in Nederland.

Systeemoplossing Powerwall

Edzard Hendriks, Project Engineer bij Recticel Insulation: “Voor de opbouw van de nieuwe gevel hebben woningcorporatie Talis en architect Oosterhout gekozen voor het innovatieve gevelisolatie-concept ‘Systeemoplossing Powerwall’ van isolatieproducent Recticel Insulation. Projectleider Janssen van Talis vult hem aan: “De ‘Systeemoplossing Powerwall’ is geen product. Het is een totaaloplossing. Van essentieel belang voor ons was, dat de isolerende schil om de flats met dit systeem niet onderbroken wordt. Zo voorkomen we koudebruggen. Het houtregelwerk is perfect te stellen met Borgh Facafix. Daardoor kan ook de gevelbekledingsplaat uiteindelijk superstrak worden aangebracht en zal de complete gevel uiteindelijk optimaal isoleren. En dat is zeldzaam”.

Toegepaste isolatieproducten

Powerwall®

Powerwall® is speciaal geschikt voor de thermische isolatie van (sterk) geventileerde gevels met een legio aan gevelbekledingsmogelijkheden.
Voor nieuwbouw maar ook voor het upgraden in combinatie met (na)isolatie van bestaande gevels (Isofinish methode).
Powerwall® is aan beide zijden voorzien van een licht gewafeld zuiver aluminiumfolie van 50 μ.
Het tand-en- groef kliksysteem waarborgt een snelle, eenvoudige montage en een doorlopende isolatie schil.

Bekijk product