Blog
30.04.2021

Alles wat je moet weten over een sarkingdak

Waarmee hou je het best rekening tijdens het isoleren van een hellend dak? In deze blog hebben we het over het belang van dakisolatie en nemen we de opbouw van een sarking methode onder de loep. Waarom is de plaatsing van een dampscherm cruciaal? Wat zijn belangrijke aandachtspunten? 

Powerroof dak met dampscherm

Tijdens een renovatieproject kom je tijdens de uitvoering dikwijls voor voldongen feiten te staan: Er zitten verborgen gebreken in de dakstructuur: het dakgebinte valt slechter uit dan voorzien of  een aansluiting met een muur of goot is volledig te vernieuwen.   
Beter is het dus om het ganse dak te vernieuwen, vertrekkende van de houten dakstructuur.  Een perfecte en efficiënte oplossing hiervoor is de sarkingmethode: deze techniek garandeert een doorlopend isolatieschild aan de buitenkant van het dak.

Marc, roadie bij Recticel Insulation
Marc Van de Veire
Sales engineer pitched roof

Een uitstekende combinatie: dakrenovatie en de sarkingmethode. In renovatieprojecten is dit dikwijls een extra troef om de huidige dakstructuur nog te laten zien. De zolder kan bewoonbaar gemaakt worden en zo creër je extra leefruimte.

Wat zijn de voordelen van een sarkingdak?

  • Voorkomt koudebruggen: je kunt deze vermijden aangezien de isolatieplaten doorlopend boven op het dakgebinte geplaatst worden.  

  • Geen verlies van binnenruimte: het dakgebinte kan volledig zichtbaar blijven.

  • Efficiënte aanpak verzekerd: men kan direct van start gaan indien de huidige dak structuur voldoet.  Verborgen gebreken worden zichtbaar en kunnen direct aangepakt worden. 

  • Garandeert een aangename binnentemperatuur zowel in de winter als in de zomer. 

  • Je gebouw neemt in waarde toe en bij een volledige dakrenovatie kunnen zowel het dak als de  goten weer jarenlang mee. 

  • Indien geen onderdak aanwezig is, is dit de meest aangewezen oplossing (de pannen moeten toch van het dak gehaald worden om een onderdak te plaatsen) 

Hoe ziet een correcte sarkingopbouw er uit?  

  1. de houten (bestaande) draagstructuur  
  2. een dampscherm (PE -folie of andere)  
  3. een voetbalk (vangt de afschuifkrachten op) 
  4. een dampopen onderdakfolie Rectivent boven de isolatie. (Deze onderdakfolie dient als onderdak aan de bovenzijde van de isolatie en beschermt tegen occasionele regen, sneeuw of stofdeeltjes en verhoogd de winddichtheid van het dak.) 
  5. afwerking met tengellatten en vervolgens met panlatten
  6. afwerking naar keuze met pannen of andere afwerkingen
Hoe bouw je een correcte sarkingconstructie op

Na een controle van de staat van de huidige houten dak structuur kan men direct van start gaan indien deze voldoet.  Een eerste stap is dan: het dampscherm boven op de kepers uitrollen. Dit dampscherm houdt de vochtige lucht van binnen in het huis tegen en beschermt zo de isolatieplaten tegen het opnemen van vocht.

Waarom is de plaatsing van een dampscherm cruciaal? 
Er is altijd een bepaalde hoeveelheid vocht aanwezig in een woning. Door het uitademen van lucht, door te koken, door te douchen wordt er vocht gecreëerd. Bij een gemiddeld gezin ligt dit rond de 10 liter vocht per dag. Het grootste deel van deze waterdamp verlaat de woning via natuurlijke ventilatie en soms ook via mechanische ventilatie. Het vocht dat in de woning blijft, kan condenseren. De condensatie gebeurt wanneer warme vochtige lucht gaat afkoelen tegen een kouder oppervlak, in dit geval bijvoorbeeld tegen het hellend dak. Wanneer de warme vochtige lucht neerslaat op het koude hellende dak, kan deze warme vochtige lucht condenseren en waterdruppels vormen.  

Het dampscherm voorkomt dat warme vochtige lucht van binnenin de woning, kan gaan condenseren in de isolatielaag, waardoor het een deel van zijn isolerende capaciteiten verliest, een goed geplaatst dampscherm kan tevens ook als luchtscherm dienst doen. 

Waarmee hou je rekening bij het plaatsen van het dampscherm ?
Voorzie een goede afdichting zodat alle gaten en spleten goed afgedicht zijn met tape.  Werk met een overlap om onderbrekingen van het dampscherm te voorkomen. Plaats het dampscherm verticaal (indien aan de buitenkant van de dakconstructie): zo laat je de voegen van het dampscherm boven op een keper of spant samenkomen om zo de voeg perfect luchtdicht af te werken en vast te zetten op de keper of spant. 

Randzone daken

Om het werken te vereenvoudigen en moeilijke berekeningen op de bouwplaats te vermijden, is er gekozen om met 1 algemene rand- en hoekzone te werken (zie illustratie). Voor deze randzone wordt steeds éénzelfde breedte toegepast (zowel voor de nok, dakvoet en gevel). De breedte van deze randzone is afhankelijk van de hoogteligging en de omgevingsfactoren, de lengte en breedte van het gebouw. De goothoogte, de nokhoogte en de hellingsgraad van het dak. Respecteer de randzones die voorgeschreven zijn door je leverancier van pannen.  

Marc van De Veire aan het woord
Marc Van de Veire
Sales engineer pitched roof

Eén van de belangrijkste aandachtspunten bij een sarking dak is de plaatsing van een voetbalk: deze vormt de basis van het ganse dak.

De voetbalk vormt de basis voor een sarkingopbouw

De voetbalk (een houten balk van minimum 65 mm dikte en een breedte van 175 mm) wordt  parallel geplaatst aan de nok en op elke verbinding met de onderconstructie vastgeschroefd met Rectifix schroeven.  Zo kan men afschuiving van de isolatie opvangen en heb je inééns ook een aanzet voor de goot. Een perfecte aansluiting bekom je door tussen de voetbalk en de eerste rij isolatie wat PU schuim aan te brengen. 
 

ONDER DE LOEP: Wat met versneden stukken isolatie?

Snijafval kan altijd opnieuw herbruikt worden op andere plaatsen van het dak.  Snijresten en afval worden zo tot een minimum beperkt

Een specifieke vraag of liever een bezoek op de werf?

Contacteer onze dakexperten voor een oplossing. Ze komen graag bij je langs.

Contacteer ons arrow_forward

Dit kan je ook interesseren: