Blog
22.02.2022

Brandveiligheid van gevels: houd rekening met de nieuwe regelgeving

Sinds 1 juli 2022 is in België de nieuwe regelgeving in verband met brandveiligheid van gevels van kracht. De vorige brandregelgeving had enkel voorwaarden voor de totale opbouw (end use) van de gevel. De nieuwe regelgeving is strenger en stelt ook nieuwe voorwaarden voor de wezenlijke gevelonderdelen, zoals de isolatie. Zo wil deze nieuwe regelgeving mogelijke brandvoortplanting via het gevelsysteem vermijden.

Eurowall E spouwisolatie met verbeterde brandklasse

Brandveiligheid ligt ons nauw aan het hart. Je kan op beide oren slapen als je onze gevelisolatieoplossingen correct inzet voor de juiste toepassing.
De nieuwe eisen voor brandveiligheid zijn opgesteld volgens de hoogte van een gebouw en volgens de aan- of afwezigheid van een onbrandbare laag in de opbouw. Ook de toepassing speelt hierbij een rol.   Download het handige overzicht in pdf formaat

1 Spouwmuren

Houd er rekening mee dat het buitenste gevelblad moet voldoen aan EI15 of EI30 (afhankelijk van de hoogte van het gebouw) en dat de dagkanten correct moeten zijn afgewerkt. EI is de klassering voor niet-dragende, scheidende wanden, waarbij 'E' duidt op de vlamdichtheid en 'I' op de thermische isolatie. Ook wordt de tijd in minuten weergegeven, bv. EI15 of EI30.

Voor ééngezinswoningen verandert er niets. Hier pas je Eurowall® (λD 0,022 W/mK) of Eurowall® Xentro®D 0,019 W/mK) toe in de spouw. Eurowall® heeft als brandklasse Euroclass F; voor Eurowall® Xentro® is dit niet bepaald (NPD).

Alle andere gebouwen, zoals zorginstellingen, appartementen en kantoren moeten voldoen aan de nieuwe brandeisen. Hier gelden regels naargelang de hoogte:

Spouwmuur isolatie platen Eurowall

Lage gebouwen (< 10 m)

  • Minimale prestatie van de gevelbekleding (in toepassing): brandreactieklasse D s3,d1 of brandreactieklasse C-s3,d1 bij niet-zelfredzame bewoners
  • Als het buitenste gevelblad volledig beschermd is (EI15) kan je Eurowall®D 0,022 W/mK) of Eurowall® Xentro®D 0,019 W/mK) blijven inzetten.
  • Als het buitenste gevelblad niet beantwoordt aan EI15 kan je Eurowall® E (λD 0,022 W/mK) inzetten.

Middelhoge gebouwen (van 10 tot 25 m)

  • Minimale prestatie van de gevelbekleding (in toepassing): brandreactieklasse B s3,d1.
  • Als de spouwconstructie volledig beschermd is (EI15) kan je Eurowall® E (λD 0,022 W/mK), inzetten.
  • Als de spouwconstructie niet beantwoordt aan EI15 kan je eveneens Eurowall® E (λD 0,022 W/mK) inzetten op voorwaarde dat je dit doet in een typeoplossing (met brandbarrière, zie ook bepalingen vastgelegd in de wijziging van het Koninklijk Besluit van 7 juli 1994 ‘Basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de nieuwe gebouwen moeten voldoen’). Ook hier heb je een end use rapport nodig voor het volledige gevelsysteem.

Hoge gebouwen (vanaf 25 m)

  • Minimale prestatie van de gevelbekleding (in toepassing): brandreactieklasse A2 s3,d0.
  • Onbrandbare materialen gebruiken.
  • Onze PIR-isolatieproducten worden niet ingezet voor hoge gebouwen vanaf 25 m.

Samenvatting:

Houd er rekening mee dat het buitenste gevelblad moet voldoen aan EI15 of EI30 (afhankelijk van de hoogte van het gebouw) en dat de dagkanten correct moeten zijn afgewerkt.

Product Lambda
W/mK
Brandklasse (product as such) Brandklasse
(end use)

Lage gebouwen (<10m)

Middelhoge gebouwen (10-25m)

Eurowall® 0,022 F B-s2, d0
(ISIB-rapport)
   
Eurowall® Xentro® 0,019 NDP -    
Eurowall® E 0,022 E -    

* Onze PIR-isolatieproducten worden niet ingezet voor hoge gebouwen vanaf 25 m.

Meer weten over Eurowall® E spouwisolatie?

Bekijk de productpagina en vind alle informatie en documentatie van deze spouwisolatie met betere brandklasse.

Meer informatie over Eurowall® E arrow_forward

2 Geventileerd gevelsysteem (bv. Isofinish®)

Powerwall®D 0,022 W/mK), met aan beide zijden gewafeld aluminium, blijft de oplossing voor een geventileerd gevelsysteem (bv. Isofinish®). Powerwall® heeft brandklasse Euroclass D-s2,d0 (product) en Euroclass B-s1,d0 (end use bij een aantal Equitone en Cedral systemen, de Equitone en Cedral classificatierapporten zijn beschikbaar op aanvraag).

Neem contact met ons op voor advies op maat van jouw project

Opgelet: Powerwall® buitengevelisolatie kan je enkel toepassen voor lage (< 10 m) en middelhoge (van 10 to 25 m) gebouwen. In het geval van middelhoge gebouwen moet je opteren voor een typeoplossing (met brandbarrière, zie ook bepalingen vastgelegd in de wijziging van het Koninklijk Besluit van 7 juli 1994 ‘Basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de nieuwe gebouwen moeten voldoen’). Uiteraard heb je hier een end use rapport nodig voor het volledige gevelsysteem.

Je kan er ook voor kiezen om de volledige gevelopbouw aan een grootschalige test te onderwerpen volgens vastgelegde testnormen.

Gevel isolatie isofinish met Powerwall isolatieplaten

Samenvatting:

Product Lambda
W/mK
Brandklasse (product as such) Brandklasse
(end use)

Lage gebouwen (<10m)

Middelhoge gebouwen (10-25m)

Powerwall® 0,022 D-s2, d0 B-s1, d0 (Equitone en Cedral)   Typeoplossing

*Onze PIR-isolatieproducten worden niet ingezet voor hoge gebouwen vanaf 25 m.

 

Algemeen geldt ook dat industriële gebouwen, gebouwen met een maximum van 2 verdiepingen en met een oppervlakte ≤ 100 m² en specifieke ‘gebouwen’ (bv. silo’s, een watertoren…) niet moeten voldoen aan de nieuwe brandregelgeving. Deze uitzondering geldt ook voor de renovatie van bestaande gebouwen, al zal een grote renovatie uiteraard wel moeten gekeurd worden door de brandweer.
 

Vragen over Eurowall® E of de nieuwe regelgeving?

Contacteer onze isolatie-experts

Contacteer onze isolatie-experts arrow_forward