BEN-bouwen doe je zo

Sinds dit jaar moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. Maar wat zijn de criteria van een BEN-woning?

Over het artikel

  • Gepubliceerd op
    01 Maart 2021
  • Type
    Nieuws
Ben bouwen dat leer je online

Sinds dit jaar moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. Maar wat zijn de criteria van een BEN-woning? En hoe voldoe je daaraan? Dat leer je online van coach BEN. Op www.IedereenBEN.be gidst hij je doorheen de 6 stappen om je woning comfortabel en energiezuinig te maken. Het ultieme resultaat? IedereenBEN! 

Sinds 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Vlaanderen verplicht voldoen aan de BEN-norm, wat staat voor Bijna-EnergieNeutraal of een bijna-nulenergieverbruik. 

Concreet komt het erop neer dat nieuwe woningen dankzij degelijke isolatie, een prima luchtdichtheid en energie-efficiënte installaties bijna geen energie meer mogen verbruiken. De weinige energie die nog nodig is, halen ze hoofdzakelijk uit hernieuwbare energiebronnen.

Leer BEN-bouwen in 6 stappen

Vrees je dat BEN-bouwen ingewikkeld of duur is? Dan bewijst een bezoek aan www.IedereenBEN.be het tegendeel. 

Deze website geeft niet alleen uitleg over de 6 voorwaarden om het BEN-label te behalen. Ze schetst tevens heel concreet hoe aan die voorwaarden kan worden voldaan. 

Hiervoor gidst coach BEN kandidaat-nieuwbouwers doorheen de diverse maatregelen om een woning bijna energieneutraal te maken. Van 'dak en vloer', over 'buitenmuren', 'glas, ramen en deuren', 'ventilatie' en  verwarming en hernieuwbare energie' tot ‘luchtdichting’.  

Leer BEN bouwen
BEN bouwen website

Bouw jij ook BEN?  

Voor elke stap in het BEN-bouwproces krijg je nuttige informatie over de wettelijke vereisten, mogelijke oplossingen en materiaalverdelers.  

Inspiratie kan je halen uit de aantrekkelijke projecten en handige steekkaarten in de sectie ‘Zij zijn al BEN’, en uit IedereenBEN.tv, een filmkanaal waarin coach BEN in acht ludieke maar toch heel leerrijke filmpjes het koppel Bjorn en Alice gidst doorheen hun BEN-bouwproces. 

De ambitie van IedereenBEN.be? Duidelijk maken dat de BEN-norm een bijzonder verstandige beslissing is. En dat het mogelijk is de extra investering binnen enkele jaren terug te winnen. Dat lees je in de handige tips om je BEN-bouwbudget binnen de perken te houden.

Meer info?

Bezoek de website www.IedereenBEN.be en leer er alles over

www.IedereenBEN.be arrow_forward