PU, voluit polyurethaan, is een van de beste materialen om een vloer mee te isoleren. Het is verkrijgbaar in twee vormen: als harde platen en als schuim dat op de vloer wordt gespoten en vervolgens uithardt. Wat kies je: harde platen of de gespoten variant? Recticel-expert Marc Van de Veire twijfelt niet: “PU-platen voor vloerisolatie hebben 8 belangrijke voordelen.”
1 PU-vloerisolatieplaten hebben een betere isolatiewaarde
PU-platen hebben uitstekende thermische eigenschappen en isoleren beter dan vele andere materialen, zelfs met een minimale dikte. Eurofloor, vloerisolatieplaten van Recticel Insulation, hebben een lambdawaarde van 0,022 W/mK. Een lage lambdawaarde betekent dat het materiaal de warmte niet goed geleidt en dat het dus een goede isolator is. Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter.
Eurofloor-isolatieplaten vormen een uitstekende buffer tegen de koude grond onder een woning. Zo kan je de temperatuur van de vloer laten stijgen van zo’n 10 à 12° Celsius naar 20° Celsius. Het gevolg: een vloer die minder koud aanvoelt en dus aangenamer is aan de voeten, een comfortabeler woonklimaat en een besparing die kan oplopen tot 10 à 15% op je energiefactuur.
Opbouw betonnen draagvloer met vloerisolatie
2 Met PU-platen isoleer je beter voor dezelfde dikte
Een bestaande vloer isoleren kan op verschillende manieren. Je keuze hangt af van het type vloer, de beschikbare hoogte, eerdere renovatiefases en je budget. Laat vooraf een analyse maken van de bestaande situatie en de beoogde warmteweerstand berekenen.
Energetische renovatie van de vloer kan door isolatie aan de onderkant te plaatsen. Aan de bovenzijde isoleren kan natuurlijk ook, alleen wordt de vloer dan hoger. Aangezien PU-platen al bij geringe diktes hoge RD-waardes halen, kan de ophoging van de vloer beperkt blijven.
Van alle isolatieproducten op de markt zijn PU-platen het meest efficiënt wat thermische prestaties betreft.
Isoleren op bestaande vloer
Wil je zelf aan de slag met Eurofloor-vloerisolatieplaten?
3 PU-platen scoren beter in de EPB-berekening
Terwijl voor harde isolatieplaten altijd een uitvullaag voor de leidingen moet worden voorzien, is PU-schuim uitvulling en isolatie in één. Met PU in spuitvorm kunnen leidingen en buizen in één beweging naadloos en volledig worden ingekapseld, tot in de kleinste hoeken en holtes. Dat is een voordeel.
Maar elk voordeel heeft een nadeel. De dikte van ter plaatse gespoten PU is niet overal constant. Daarom dat er bij de EPB-berekening een correctiefactor in rekening wordt gebracht, en gespoten PU qua isolatiewaarde een minder goede score krijgt dan PU in plaatvorm.
4 PU-platen hebben overal een even hoge én constante druksterkte
PU-platen combineren twee voordelen: een licht gewicht en een maximale druksterkte. Dat komt vooral door de samenstelling: gesloten cellen opgevuld met isolerend gas. Met PU-platen heb je een consistente, druksterke laag die nog eens overal dezelfde – en constant dezelfde – drukvastheid heeft. Eén enkele laag PU-platen van Recticel Insulation heeft een gegarandeerde druksterkte van minstens 120 kPa (kilopascal). PU-schuim heeft voor de nodige drukvastheid 2, 3 of 4 lagen nodig, afhankelijk van de vereiste dikte. Als in een hoek van een opgaande muur wordt gespoten, ontstaat turbulentie in het schuim, omdat de lucht daar wordt geblokkeerd. Het gevolg? Verzakking aan de plinten.
Recticel Insulation produceert Eurofloor PU-platen in een gecontroleerde fabrieksomgeving. Dat staat garant voor een constante kwaliteit. Bij gespoten vloerisolatie is de efficiëntie sterk afhankelijk van omstandigheden zoals de temperatuur van de lucht, de mate van het mengen en de luchtvochtigheid.
Retourisolatie bij vloerisolatie
Wil je zelf aan de slag met Eurofloor-vloerisolatieplaten?
Download hier de vloerrenovatiegids
5 PU-platen zijn al uitgehard
Bij het uitharden van PU-schuim komen isocyanaten vrij. Deze stoffen kunnen irriterend zijn voor de huid, ogen, longen en slijmvliezen. Daarom dat gespoten PU voor vloerisolatie moet worden aangebracht door professionelen die beschermende kledij en mondmaskers dragen. Meestal mag je ook enkele uren je woning niet in tot het uithardingsproces is afgelopen.
Eurofloor PU-platen van Recticel Insulation worden in de fabriek geproduceerd, in veilige en gecontroleerde omstandigheden. Als je de vloerisolatieplaten in huis haalt, is het schuim volledig uitgehard en komen er geen stoffen meer vrij die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, ook niet bij het versnijden of bewerken.
6 PU-platen zijn gemakkelijk te hanteren en te installeren
Voor het plaatsen van PU-platen heb je geen machines of speciaal gereedschap nodig. Zowel aannemers als particulieren kunnen de klus gemakkelijk klaren. Eurofloor-vloerisolatieplaten zijn licht in gewicht en hebben een zeer handelbaar formaat van 1,20 m x 1,20 m. Je kan ze in je eentje gemakkelijk plaatsen en verzagen. De platen zijn aan beide zijden voorzien van een gasdichte bekleding met een handig rasterpatroon.
Bovenop de uitvulchape waarin kabels en leidingen zijn verwerkt, breng je achtereenvolgens een dampremmende PE-folie aan, daarop de geschrankte isolatieplaten (indien tweelaags moeten de platen zowel onderling als tussen de lagen zelf geschrankt worden), en vervolgens een tweede PE-folie op de isolatie. Zo zitten de platen zorgvuldig en volledig ingepakt en blijft het isolatiepakket afgeschermd van vocht. Kieren en naden kan je dichten met low expansion bouwschuim.
PE-folie voorzien
7 PU-platen kan je ook gemakkelijk combineren met vloerverwarming
Als je kiest voor vloerverwarming kunnen de vloerverwarmingsbuizen gemakkelijk op regelmatige afstand geplaatst worden dankzij het rasterpatroon op de Eurofloor-vloerisolatieplaten. Harde PU-isolatieplaten, zoals Eurofloor, zorgen ervoor dat je heel handig vloerverwarming kan plaatsen. De vlakke, stabiele en harde ondergrond zorgt ervoor dat je de bevestigingen voor vloerverwarming beter kan vastklemmen.
Nat systeem Droog systeem
8 PU-platen zijn duurzamer
Hoewel PU-platen van chemische oorsprong zijn, worden ze in de milieuclassificatie van NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) als duurzaam beschouwd. PU-platen krijgen een classificatie 2B (klasse 1 is de beste milieukeuze). Hiermee scoren ze beter dan heel wat isolatiematerialen van biologische oorsprong.
Harde PU-platen, aangebracht tussen 2 lagen PE-folie, zijn recupereerbaar en dragen dus bij tot de circulaire economie. Gespoten PU kleeft aan alles en kan niet van de drager worden gescheiden. Ook puin dat met PU-schuim is verontreinigd, kan niet worden hergebruikt.
Eurofloor-isolatieplaten zijn ook PEFC-gecertificeerd. Dit betekent dat het papier in de meerlaagse bekledingen voor deze platen gemaakt is van houtvezels afkomstig uit PEFC-gecertificeerde en duurzaam beheerde bossen.
Wil je zelf aan de slag met Eurofloor-vloerisolatieplaten?
Download hier de praktische vloerrenovatiegids voor het isoleren van residentiële gebouwen.