Blog
17.01.2022

Wie renoveert, kan ook in 2022 rekenen op tal van isolatiepremies in Belgiƫ

Recticel Insulation maakte voor jou en jouw klanten een handig overzicht van alle premies voor dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie van 2022. Wil je nagaan voor welke isolatiepremie jouw project in aanmerking komt? Je leest het in dit overzicht.

isolatiepremies in 2022

De torenhoge energieprijzen zullen ons in 2022 ongetwijfeld zorgen blijven baren. Maar ze hebben ook een positief effect: ze maken energiebesparende ingrepen nog aantrekkelijker. De slimste manier om minder energie te verbruiken, is isoleren. Hoe beter een bestaande woning wordt (na-)geïsoleerd, hoe sneller ze is opgewarmd, en hoe minder er gestookt moet worden. Nu de energieprijzen de pan uit swingen, loont isoleren meer dan ooit. Bovendien worden dak-, buitenmuur- en vloerisolatie in alle gewesten beloond met heel wat premies, waardoor jouw klanten hun slimme investering sneller terugverdienen.

📕 Download dit handige overzicht als PDF file   🔭 Zoek al je premies via onze gratis premiezoeker

Welke isolatiepremies zijn er in 2022?

Alle drie de gewesten geven een premie voor de (na-)isolatie van het dak, de buitenmuren of de vloer van een bestaande woning.

In Vlaanderen komen daar enkele financiële stimuli (zowel extra premies als een renteloze renovatielening) bovenop wanneer de (na-)isolatiemaatregelen deel uitmaken van een ingrijpende energetische renovatie.

Voor verbouwers met een beperkt inkomen, private eigenaars die een woning verhuren aan beschermde afnemers of voor beschermde afnemers zijn er hogere premies of extra steunmaatregelen voorzien.

Sommige gemeenten geven een bijkomende premie voor dak-, buitenmuur- of vloerisolatie of een eigen renovatiepremie.

Handige premiezoeker

Gebruik onze handige premiezoeker en kom in 3 korte stappen te weten voor welke premies jouw project in aanmerking komt.

Vind je premies arrow_forward

Isolatiepremies 2022: wat is er nieuw?

Isolatiepremies Vlaams Gewest 

In de eerste helft van 2022 lopen alle premies die de Vlaamse overheid via netbeheerder Fluvius geeft, gewoon verder. Zowel de premiehoogte als de voorwaarden voor muur- en vloerisolatie zijn dus dezelfde als in 2021, dakisolatiepremies werden tijdelijk verhoogd voor eindfacturen binnen 2022. Ook de EPC-labelpremie en de inkomensgebonden renovatiepremie van het agentschap Wonen-Vlaanderen blijven behouden.

Premie Bedrag Voorwaarden
Dak- of zoldervloerisolatie € 8/m² (bij elektriciteitsmeter dag of dag/nacht)
€ 10/m² (bij elektriciteitsmeter enkel nachttarief)
€ 14,5/m² (bij beschermde afnemers)
Te plaatsen door een aannemer
De RD-waarde van de isolatie moet minstens 4,5 m²K/W zijn
Dak- of zoldervloerisolatie + asbestverwijdering € 16/m² (bij elektriciteitsmeter dag of dag/nacht)
€ 18/m² (bij elektriciteitsmeter enkel nachttarief)
€ 22,5/m² (bij beschermde afnemers)
Te plaatsen door een aannemer
De RD-waarde van de isolatie moet minstens 4,5 m²K/W zijn
Na-isolatie buitenmuren aan de buitenzijde 30 euro per m² Te plaatsen door een aannemer
De RD-waarde van de isolatie moet minstens 3 m²K/W zijn
Na-isolatie buitenmuren aan de buitenzijde + asbestverwijdering 38 euro per m² Te plaatsen door een aannemer
De RD-waarde van de isolatie moet minstens 3 m²K/W zijn
Na-isolatie in de spouwmuur 5 euro per m² De spouw moet minstens 5 cm zijn
De werken moeten worden uitgevoerd door een aannemer conform STS 71-1
Na-isolatie buitenmuren aan de binnenzijde 15 euro per m² De RD-waarde van de isolatie moet minstens 2 m²K/W zijn
De werken moeten zijn uitgevoerd door een aannemer die beschikt over een certificaat van bekwaamheid. Ofwel moet hij worden begeleid door een architect met controle op de uitvoering van de werken
Na-isolatie vloer of kelder (vloer op de volle grond of plafond van de kelder/kruipruimte) 6 euro per m² De RD-waarde van de isolatie moet minstens 2 m²K/W zijn
De werken moeten zijn uitgevoerd door een aannemer

In de tweede helft van 2022 zullen de energiepremies van Fluvius (behalve die voor zonnepanelen) en de renovatiepremie van het agentschap Wonen-Vlaanderen samensmelten tot één gezamenlijke mijn Verbouwpremie. Iedereen die investeert in een woning, een appartement(sgebouw) of een niet-residentieel gebouw zal vanaf dan via één online loket financiële steun kunnen aanvragen voor én renovatie én investeringen in energie-efficiëntie. 

Meer info over de voorwaarden, bedragen etc. die vanaf de tweede helft van dit jaar zullen gelden, vind je nu al op www.mijnVerbouwpremie.be. Eenmaal definitief zal alle informatie in ons overzicht isolatiepremies 2022 worden opgenomen.

Hoe isolatiepremies in het Vlaams Gewest aanvragen? 

👉 Alle voorwaarden en hoe je de isolatiepremies voor bestaande woningen moet aanvragen, vind je op www.fluvius.be.

Isolatiepremies Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd op 31 december 2021 de oude regeling voor renovatiepremies en gevelverfraaiing stopgezet. Sinds 1 januari 2022 zijn de zogenaamde RENOLUTION-premies van kracht. Dit is de nieuwe overkoepelende naam van de Energiepremies, de Premie voor de renovatie van het woonmilieu en de Premie voor de verfraaiing van gevels. Tussen 1 januari en 1 maart 2022 kunnen geen nieuwe premieaanvragen worden ingediend. 

De nieuwe RENOLUTION-premies zullen vanaf 1 maart 2022 toegankelijk zijn via IRISbox, het digitale loket van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Eveneens vanaf 1 maart 2022 wordt alle informatie over de premies en de financiële steun voor renovaties van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest gecentraliseerd op de nieuwe website RENOLUTION.brussels (in plaats van op leefmilieu.brussels).

Voorlopig gelden de volgende bedragen:

Premie Bedrag
Dak- of zoldervloerisolatie 35 tot 55 euro per m², afhankelijk van het inkomen
Na-isolatie buitenmuren aan de buitenzijde 50 tot 90 euro per m², afhankelijk van het inkomen
Na-isolatie in de spouwmuur 20 tot 30 euro per m², afhankelijk van het inkomen
Na-isolatie buitenmuren aan de binnenzijde 35 tot 45 euro per m², afhankelijk van het inkomen
Na-isolatie vloer of kelder (vloer op de volle grond of plafond van de kelder/kruipruimte) 35 tot 45 euro per m², afhankelijk van het inkomen

 

Hoe isolatiepremies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aanvragen? 

👉 Alle voorwaarden en hoe je de isolatiepremies voor bestaande woningen moet aanvragen, vind je op leefmilieu.brussels.

Isolatiepremies Waals Gewest  

In het Waals Gewest blijven de isolatiepremies 2022 vooralsnog identiek aan die van 2021, al is er bijna zeker een wijziging op til inzake de verplichte audit om aanspraak te kunnen maken op energie- of renovatiepremies.      

Premie Bedrag Voorwaarden
Dak- of zoldervloerisolatie 0,15 tot 0,90 euro per bespaarde kWh, afhankelijk van het inkomen Te plaatsen door een erkende aannemer
De U-waarde van de gehele opbouw mag maximaal 0,20 W/m²K zijn
Na-isolatie buitenmuren aan de buitenkant 0,15 tot 0,90 euro per bespaarde kWh, afhankelijk van het inkomen Te plaatsen door een erkende aannemer
De U-waarde van de gehele wand mag maximaal 0,24 W/m²K zijn
Na-isolatie buitenmuren in de spouw 0,15 tot 0,90 euro per bespaarde kWh, afhankelijk van het inkomen Te plaatsen door een erkende aannemer
De U-waarde van de gehele wand mag maximaal 0,24 W/m²K zijn
Na-isolatie buitenmuren aan de binnenkant 0,15 tot 0,90 euro per bespaarde kWh, afhankelijk van het inkomen Te plaatsen door een erkende aannemer
De U-waarde van de gehele wand mag maximaal 0,24 W/m²K zijn
Na-isolatie vloer of kelder (vloer op de volle grond of plafond van de kelder/kruipruimte) 0,15 tot 0,90 euro per bespaarde kWh, afhankelijk van het inkomen Te plaatsen door een erkende aannemer
De U-waarde van de gehele vloeropbouw mag maximaal 0,24 W/m²K zijn
Energieaudit 110 à 660 euro, afhankelijk van het inkomen  

Momenteel verplicht het Waalse Gewest dat burgers zich voor hun renovatieproject laten adviseren en begeleiden door een energiedeskundige. Deze geeft in zijn verslag een lijst met alle werken die moeten worden uitgevoerd, alsook de volgorde waarin dat moet gebeuren. Pas na de audit kan een premieaanvraag worden ingediend. De aanvraag geldt voor alle werken.   
Op 4 juli 2021 heeft de Waalse regering in eerste lezing een voorstel voor een vereenvoudigde premieregeling aangenomen. Die houdt in dat een energieaudit niet langer verplicht is in geval van dakisolatie en voor renovatiewerken van minder dan 3.000 euro. Aangezien dit voorstel nog aan een tweede en derde lezing moet worden onderworpen, ligt nog niet vast wanneer de nieuwe regeling in werking treedt. Eenmaal zo ver zal Recticel Insulation het overzicht Isolatiepremies 2022 uiteraard aanpassen.

Hoe isolatiepremies in het Waals Gewest aanvragen? 

👉 Alle voorwaarden en hoe je de isolatiepremies voor bestaande woningen moet aanvragen, vind je op energie.wallonie.be.

Handige premiezoeker

Gebruik onze handige premiezoeker en kom in 3 korte stappen te weten voor welke premies jouw project in aanmerking komt.

Vind je premies arrow_forward