Duurzaam bouwen volgens de energiedoelstellingen van 2050: hier komt u meer te weten

Over het artikel

  • Gepubliceerd op
    06 April 2021
  • Type
    Nieuws
Verslag Livestreaming 'Duurzaam bouwen volgens de energiedoelstellingen van 2050'
Livestream event Living Tomorrow 2021 op youtube

Heb je het livestream event gemist? Geen probleem, bekijk hier de volledige opname.

Duurzaam bouwen volgens de energiedoelstellingen van 2050

De energie-efficiëntie van woningen blijft een belangrijke uitdaging. De huizen van de toekomst zullen, mede door de alsmaar strengere EPB- regelgeving, steeds energiezuiniger (moeten) worden. Dit vraagt om een doordachte aanpak van de volledige bouwschil, waarbij over de grenzen van de verschillende bouwfasen heen gekeken wordt. Tijdens de digitale showcase op donderdag 25 maart 2021 vanuit Living Tomorrow die tot stand kwam door een samenwerking tussen Cordeel (C‑Innovation), Fluvius, Holcim, Living Tomorrow, Recticel, Schüco en NAV kregen de deelnemers praktijkgerichte tips & tricks aan de hand van cases.

Hoe zullen we morgen wonen, bouwen of energie besparen? Hoe zien de steden van de toekomst eruit? Hoe evolueert de bouwindustrie? En wat met verdere digitalisatie van het bouwproces? Een antwoord op deze en heel wat andere boeiende vragen wordt gegeven in Living Tomorrow, het Huis van de Toekomst in Vilvoorde, dat jaarlijks meer dan 150.000 bezoekers trekt.

Living Tomorrow en 30 partners openen in 2022 een glloednieuw gebouw ter waarde van 30 miljoen euro en van 12 verdiepingen hoog. Het zal de deuren openen in de voortuin van het huidige met onder andere een hotel, een experience center en kantoren. Recticel Insulation is één van deze partners en levert voor dit hightech concept zowel thermische als akoestische isolatieoplossingen.

Future-proof isoleren

Naast duurzaam bouwen staat ook technologie hoog op de agenda van Living Tomorrow. De digitale transformatie van de bouwsector is een feit en dit biedt alleen maar opportuniteiten voor Recticel en de andere bouwprofessionals. “Living Tomorrow is voor Recticel Insulation een innovatielab om nieuwe technieken en tools te onderzoeken en zo onze innovatieve isolatieconcepten verder vorm te geven.

In het project Werf van de toekomst analyseren we samen met partners de verdere digitalisatie van het bouwproces en vooral de meerwaarde voor de aannemers en architecten. Innovatie en technologie in de bouwsector gaan ook steeds meer hand in hand. Denk maar aan 3D printen, robotica, BIM, drones… maar nog te vaak is de toegevoegde waarde voor de bouwprofessionals zoek”, vertelt Peggy Matthys, Head of Marketing bij Recticel Insulation

De Werf van de toekomst maakt technologie tastbaar en geeft een nieuwe dimensie aan het bouwproces. Talrijke bezoekers ontvangen bij Living Tomorrow in Vilvoorde is op dit moment echter onmogelijk omwille van de coronapandemie. Als alternatief organiseerde Living Tomorrow samen

met haar partners een livestream event op donderdag 25 maart. Tijdens deze livestream behandelden verschillende sprekers (Recticel Insulation, Living Tomorrow, NAV, C‑Innovation, Fluvius, Holcim en Schüco) een aantal topics over duurzaam bouwen volgens de energiedoelstellingen 2050.

 

Mooi gevuld programma

 > Ontdek hier het volledige programma (PDF) of bekijk het onderstaand.

Moderator Hanne Decoutere introduceerde als eerste spreker architect Kati Lamens, ook bestuurslid bij NAV, die het had over de rol van de architect als spilfiguur bij het vermijden van onnodige bouwkosten en lock-ins. In een gefaseerde en onvoldoende begeleide renovatie-aanpak, enkel gericht op energieprestatie en zonder lange termijnplan van aanpak, dreigen immers heel wat gevaren. Aan de hand van een praktische case nam ze de deelnemers mee in het denkproces van de architect.

Dirk Vermeulen, Head of Technical Management bij Recticel kwam vertellen hoe cruciaal isolatie is bij een energetische renovatie. Wie de bouwschil goed aanpakt, geniet namelijk niet alleen van meer wooncomfort maar bespaart ook op energie en reduceert meteen de CO2-uitstoot. Voor wat woningen betreft, zijn de Belgische huishoudens de tweede grootste energieverkwisters in Europa. Ons woningbestand is immers oud en telt nogal wat grote woningen. Een interessante uitdaging en er is dus nog heel wat werk aan de winkel.

Peter van Strydonck van Fluvius kwam alle premies voor 2021 even op een rij zetten. Voor isolatie bijvoorbeeld heeft Fluvius handige calculators ter beschikking om te simuleren, te vergelijken en te ontdekken voor elk bouwproject of men voldoende isoleert. Tijdens deze infosessie werd o.a. gedemonstreerd hoe dat werkt en hoe men daarna de premie online kan aanvragen, wat meteen ook de snelste manier is om het geld te ontvangen. informeren is belangrijk om geen renovatie- en BENOvatiepremies te laten liggen. Naast de nieuwe premies voor zonnepanelen en de verhoging van het energielabel, zijn er immers nog heel wat andere mogelijkheden.

Christof De Knop, Manager Energy Solutions bij Cordeel (C-Innovation), kwam uitleg geven over Vanadium Redox-Flow batterijen, een vandaag nog vrij onbekende technologie die echter een mooi antwoord vormt op de nood aan lokale energieopslag. Deze technologie biedt gebruikers de mogelijkheid om vermogen en capaciteit los van elkaar samen te stellen en C-innovation ontwikkelt deze technologie zowel voor de residentiële als industriële markt. Meer en meer mensen installeren immers zonnepanelen om hun CO2 footprint te verminderen, maar merken dat ze deze energie grotendeels zelf niet kunnen gebruiken en dragen zo bij aan de onstabiliteit van het net.

Prof. Karen Allacker (KU Leuven / Holcim) bekeek het aspect duurzaam bouwen vanuit het ‘levenscyclus’ denken. Om de milieu-impact van onze gebouwen te reduceren moet men volgens haar niet enkel focussen op een laag energiegebruik, ook de materiaalkeuze is belangrijk. Levenscyclusanalyse laat toe de milieu-impact te berekenen en onderbouwde keuzes te maken. Een recente studie toont trouwens aan dat beton in dat opzicht een competitief materiaal is. Bovendien zoekt de sector volop naar verdere productinnovatie om de impact op de klimaatsverandering te reduceren en is de transitie naar circulair bouwen een belangrijke uitdaging.

Joep Römgens, Head of Engineering bij Schüco BeLux, wist te vertellen dat ‘duurzaamheid’ geen trend is, maar een houding die verweven zit in het DNA van ramen- en deurenproducent Schüco: van de eerst pennenstreek bij de ontwikkeling van nieuwe producten, materialisatie, onderhoud, tot en met alle mogelijkheden na de (eerste) gebruiksfase en verder…

Deze duurzame visie werd uitgelegd aan de hand van een praktijkcase: het nieuwe hoofdkantoor en ‘Food Experience Centre’ van Vandemoortele Group in Gent. Naast een flexibele en innovatieve werkplek met een oppervlakte van ruim 5.000 vierkante meter, moest het gebouw ook uitgroeien tot een schoolvoorbeeld van duurzaamheid en circulair bouwen.

Hekkensluiter was Ir. Architect Robin Allaer, Chief Technical Officer bij Living Tomorrow, die stelde dat eender welk bedrijf een verantwoordelijkheid draagt als ontwerper van een gezondere planeet en dat de bouwsector het goede voorbeeld geeft. Vandaag worden ontwerpers geconfronteerd met de moeilijkste uitdaging ooit. Vroeger konden zij zich concentreren op wat een individuele klant kon gebruiken en wou kopen, maar dat standpunt schiet momenteel te kort. De bouwpartners van Living Tomorrow geven volgens dhr. Allaer het goede voorbeeld in het hanteren van een radicale nieuwe ontwerpmethodiek.

Bron: Roof Belgium

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van isolatienieuws, -tips & -events? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

ik schrijf me in arrow_forward