Einde van de levensduur: de kringloop sluiten

🡄 Ga naar de overzichtspagina i.v.m. duurzaamheid

Afvalbeheer en recyclage zijn verantwoordelijk voor 25% van onze koolstofuitstoot. Naast grondstoffen leveren ze de op één na belangrijkste bijdrage aan de voetafdruk van onze PIR-isolatieplaten. Daarom is onze hele duurzaamheidsstrategie gericht op het sluiten van de kringloop en het recycleren van ons afval in kwalitatief hoogstaande en hoogwaardige grondstoffen. En dat is precies onze grootste uitdaging: de hoge kwaliteit en eigenschappen van de gerecycleerde materialen behouden. 
Er zijn pakweg 2 processen om PIR-isolatie te recycleren: mechanische recyclage of chemische recyclage.

Recticel PIR insulation production process

Chemolyse: onze toegang tot circulaire isolatie

Om circulaire isolatie te ontiwkkelen, moeten we minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en een manier vinden om zoveel mogelijk waarde te halen uit onze gebruikte materialen en afvalresten (snij- en productie). Naast hergebruik en bio-circulaire grondstoffen hebben wij het antwoord gevonden in chemolyse. Wij zijn ervan overtuigd dat chemische recycling ons gaat helpen een gesloten kringloopsysteem (circulair proces) te creëren voor onze PIR-isolatieplaten.

 Lees meer over chemolyse 

Chemolyse: onze toegang tot circulaire isolatie

Mechanische recyclage

Mechanische recyclage omvat mechanische processen zoals malen, wassen, scheiden, drogen, opnieuw granuleren en samenstellen. Het resultaat zijn gerecycleerde pellets die gebruikt kunnen worden om nieuwe producten te maken. Het enige probleem met PIR-isolatie is dat het resultaat van het recyclageproces, de pellets, van mindere kwaliteit zijn dan het oorspronkelijke materiaal. Omdat de kern van onze isolatieplaten tussen twee meerlaagse bekledingen zit, vervuilen ze uiteindelijk het gerecycleerde schuim. Hoewel de pellets kunnen worden gebruikt voor de productie van producten met een lagere waarde, zoals isolerende dekvloeren, kunnen ze niet meer worden gerecycleerd tot nieuwe hoogwaardige PIR-isolatieplaten.

Chemische recyclage

Bij chemische recyclage wordt de PU-polymeerketen getransformeerd. Wanneer chemolyse wordt gebruikt om PU te depolymeriseren, worden de moleculen afgebroken in kleinere bouwstoffen, die vervolgens weer kunnen worden samengevoegd tot de oorspronkelijke hoogwaardige grondstoffen zoals MDI en polyol. Je zou kunnen zeggen dat ze het productieproces omkeren. Het is de enige echt circulaire oplossing om PIR-schuim te recycleren. De uitdaging is om het rendement van het chemolyseproces te optimaliseren qua zuiverheid en kwaliteit van de gerecycleerde moleculen, waarbij allerlei soorten verontreiniging moeten worden aangepakt. 

Projecten

Op dit moment investeren en werken we samen in een project dat een revolutie teweeg kan brengen op het gebied van isolatie door de ontwikkeling van een recyclageproces voor PIR-isolatie dat keer op keer herhaald kan worden. 

Chemische recyclage van hardschuim

Chemische recyclage van hardschuim

Met Recticel Insulation willen we het beheer van ons hard PIR-schuim aan het einde van de levenscyclus herbekijken en een manier zoeken om het te hergebruiken in nieuwe isolatie met dezelfde kwaliteit en prestaties als de oorspronkelijke plaat. We zijn zelfs op zoek naar een innovatieve manier om de kringloop van onze schuimen te sluiten en we doen dit via chemolyse.

Lees meer