Hoe buitenmuren (na-)isoleren ?

Wist je dat ook de klassieke geïsoleerde spouwmuren (een dragende baksteen van 14 cm, 4 cm isolatie, 3 cm luchtspouw en een gevelsteen van 9 cm) niet aan de huidige energieprestatienormen beantwoorden? 

Over het artikel

  • Gepubliceerd op
    11 Februari 2021
  • Type
    Nieuws
Recticel gevelisolatie

Wist je dat de klassieke geïsoleerde spouwmuren (een dragende baksteen van 14 cm, 4 cm isolatie, 3 cm luchtspouw en een gevelsteen van 9 cm) niet aan de huidige energieprestatienormen beantwoorden? Om nog te zwijgen over muren zon­der isolatie.
En dat zijn er heel wat, want tot de jaren ’70 was van geïsoleerde buitenmuren nauwelijks of geen sprake. Muren zonder isolatie hebben een U-waarde die meer dan drie keer slechter is dan de waarde die vandaag wordt vooropgesteld (U-waarde max. 0,24 W/m²K). Na het dak zijn niet of onvoldoen­de geïsoleerde buitenmuren de tweede grootste oorzaak van warmteverlies. Het (na-)isoleren van buitenmuren is bijgevolg een belangrijke stap in een energierenovatietraject.

Het type muur en de woning bepaalt de manier waarop dat kan gebeuren:

1. Massieve muren kan je bijkomend isoleren aan de binnenkant of aan de buitenkant. In het eerste geval komen er aan de binnenzijde een isolatiemateriaal en gipsplaten die worden afgewerkt met bijvoor­beeld verf of behangpapier. Bij isolatie van massieve buitenmuren aan de buitenkant wordt ofwel een extra muur met een geïsoleerde spouw tegen de buiten­kant van de gevel opgetrokken, ofwel wordt tegen de buitenmuur een isolatiemateriaal aangebracht dat afgewerkt wordt met pleister of een andere gevelbekleding.  Onze isolatie Powerwall is hiervoor de ideale oplossing. 

2. Voor woningen met ongeïsoleerde spouwmuren is na-isolatie in de spouw een veelgebruikte methode om bijkomend te isoleren. Maar na-isolatie in de spouw vergroot het risico op koudebruggen en schade. Bovendien is enkel de spouw isoleren niet voldoende om de energieprestatiedoelstellingen 2050 voor muren te halen.
Een luchtspouw is immers vaak maar 5 à 6 cm breed. Isolatie in de spouw moet daarom worden gecombineerd met isolatie aan de binnenkant of aan de buitenkant van de spouwmuur.


RECTICEL TIP:
De binnenisolatie kan altijd afgewerkt worden met gipskartonplaten..
Er bestaan ook isolatiepanelen 2-in-1 waarin een gipskartonplaat reeds op de isolatie voorzien is. (bijvoorbeeld: Eurothane G®) of een afwerking met MDF.

Kies hier uw oplossing voor na-isoleren van muren