Blog
14.06.2021

De rol en meerwaarde van digitalisering in het bouwproces

“We moeten niet bang zijn van robots, er is nood aan gezond verstand.” Digitalisering is niet meer weg te denken op de bouwwerf. Denk maar aan 3D printen, robotica of drones. In de ontwerpfase is digitalisering al volop doorgedrongen via BIM, maar de bouwsector in België blijft sceptisch. Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw verwelkomt digitalisering met open armen en legt uit waarom.

Marc Dillen & Geert Dekyvere in gesprek
Ook beschikbaar als

“We merken dat de meerderheid van onze grote bedrijven allemaal met BIM bezig zijn, zelfs de middelgrote. Er beweegt al heel wat in onze bedrijven, maar het zijn net de opdrachtgevers die een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Gelukkig stimuleert de Vlaamse regering voldoende zodat we nog een versnelling hoger kunnen schakelen.”

Marc Dillen
Marc Dillen
Directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw

Digitale transformatie in de bouwsector is zoals de kip of het ei.

Aan voordelen geen gebrek

Dankzij het BIM-model krijgt de klant een beter product dat aan de verwachtingen en eisen voldoet. Bovendien is het kostenplaatje voor een renovatie een stuk kleiner. Deze ‘digital twin’ is altijd afgestemd op een reële situatie en dat is de toekomst. De voordelen spreken dan ook voor zich:

  • Eindproduct:
    Men kan van bij het ontwerp het eindproduct zien en afstemmen op de wensen van de klant. Stel je voor dat het ziekenhuispersoneel al een virtuele wandeling kan maken in hun nieuwe ziekenhuis. De pijnpunten worden onmiddellijk blootgelegd.
  • Uitvoering:
    De mogelijkheid om van bij het begin aannemers en ontwerpers af te stemmen zonder tegenstrijdigheden. De risico’s en foutenmarge worden op die manier beperkt. 
  • Levenscyclus:
    Eens het BIM-model is afgestemd op het facilitair management van het gebouw, is het veel eenvoudiger om het gebouw te exploiteren en energiezuinig te houden. Renovaties of aanpassingen doen wordt ook eenvoudiger, want alles zit in het BIM-model.

Een obstakel voor de volledige doorbraak van BIM in België is dat de kleinere bouwbedrijven, die dikwijls als onderaannemers van grotere bouwbedrijven fungeren, er nog niet klaar voor zijn. Voor veel aannemers blijkt dit toch een enorme aanpassing en investering te zijn. “Stap voor stap zorgen we voor digitale transformatie bij aannemers. Wij merken dat de interesse toeneemt binnen onze eigen opleidingen. Het is de zaak van de kip of het ei: we moeten het allebei tegelijk realiseren. De ontwerpers moeten het zodanig voorschrijven dat middelgrote bedrijven het kunnen toepassen. Anderzijds moeten middelgrote bedrijven opleidingen kunnen volgen om vertrouwd te raken met BIM.” 

Marc Dillen
Marc Dillen
Directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw

BIM is veel meer dan een 3D-tekening. Het is een samenwerking.

“Recticel kan meewerken aan de standaardisatie. Voor materialen moet er namelijk een standaard zijn die helpt om producten te visualiseren en tegelijkertijd aan de nodige technische capaciteiten te koppelen. BIM is veel meer dan 3D-tekenen. Het is een samenwerkingsplatform dat gedurende de hele levensduur kan gebruikt worden. Als we over 20 jaar een gebouw willen renoveren en we kunnen dan online de technische componenten checken, maakt dat de levenscyclus gemakkelijker.”

Bouwteams hebben de sleutels in handen

Het innovatielab van Recticel onderzoekt nieuwe technieken en tools om innovatieve isolatieconcepten verder vorm te geven. Zo worden er drones ingezet om daken op te meten of koudebruggen te detecteren. Of denk maar aan een exoskelet of 3D-printen. Een gebouw kan met infrarood camera’s en drones meteen geanalyseerd worden om na te gaan waar de isolatie beter kan. Maak zeker kennis met deze nieuwe technieken tijdens een bezoek aan Living Tomorrow.
 

Marc Dillen
Marc Dillen
Directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw

We moeten de krachten bundelen om stappen vooruit te zetten.

“De analyse van een bestaand gebouw, data van drones en wat men met die informatie kan doen, vergt een doorgedreven kennis die niet alleen bij ontwerpers aanwezig is, maar ook bij gespecialiseerde aannemers. Als die kennis wordt samengebracht kunnen we stappen vooruit zetten. In het kader van het relanceplan van de Vlaamse regering moeten we die samenwerking bevorderen, zodat risico’s voor architecten en aannemers verminderen. We willen op die manier een echte energetische renovatiegolf tot stand brengen. Laat de toekomst maar komen!” 

ONDER DE LOEP: wat is BIM?

BIM is een manier van samenwerken waarbij alle partijen van een project samen één 3D-computermodel gebruiken dat alle informatie bevat over planning, kosten, duurzaamheid, materialen, operaties en onderhoud. 

Wil je nog meer weten over digitalisering van het bouwproces en in renovaties?

Schrijf je dan in op onze Recticel nieuwsbrief waarin we de komende maanden dieper zullen ingaan op het topic digitalisering in de bouwsector!

Ik schrijf mij in! arrow_forward