Blog
26.04.2021

Renteloze renovatielening tot 60.000 euro en labelpremie vanaf 2021

Met 2 nieuwe maatregelen wil de Vlaamse overheid nieuwe eigenaars een extra stimulans geven om te renoveren.  Met een renteloze lening tot 60.000 euro én daar bovenop nog een labelpremie tussen 2.500 en 5.000 euro. De nieuwe premieregeling ging op 1 januari 2021 in en geldt voor “nieuwe eigenaars”, dus mensen die een huis kopen of die via een schenking of erfenis verwerven. 

2 nieuwe isolatiepremie maatregelen in België

In Vlaanderen worden ongeveer 100.000 woningen en appartementen per jaar aangekocht, geërfd of geschonken. De bouwsector schat in
dat 50 % van deze nieuwe eigenaars (in enige mate) renoveert in het eerste jaar na aankoop en 75 % binnen de drie jaar.  

De wissel van eigenaar vormt dus een sleutelmoment in de levensloop van een woning om het renovatietraject richting langetermijndoelstelling 2050 op te starten.  

Een renovatiekrediet (bij de bank) of energielening+ (bij het lokale energiehuis) tot 60.000 euro met een maximale looptijd van 20 jaar

De Vlaamse overheid neemt de rente voor zijn rekening waardoor het om een renteloze lening gaat. 

  1. Wie een woning met label F of E verwerft en deze binnen de 5 jaar energetisch verbetert tot een woning met label C, B of A, kan vanaf 2021 een renteloze lening aangaan van respectievelijk 30.000, 45 000, 60 000 euro.  

  1. Bij appartementen gaat het om de renovatie van label F, E of D naar label B of A. Nieuwe eigenaars van appartementen kunnen vanaf volgend jaar tot 30.000 euro renteloos lenen als ze hun appartement van label F, E of D renoveren tot label B en tot 45.000 euro als ze renoveren tot label A. 

Labelpremie tussen 2.500 en 5.000 euro voor renovatie 2021 tabel overzicht

Aan deze renteloze lening is een resultaatsverplichting gekoppeld om de woning binnen de 5 jaar na de aankoop grondig te renoveren en het vooropgestelde label te behalen.  Indien dit niet het geval is, dan zal de al ontvangen rentesubsidie volledig terugbetaald moeten worden, samen met een boete.
Hoe het renteloze renovatiekrediet of de renteloze energielening+ precies in zijn werk gaat (op welke renovatiemaatregelen hebben die precies betrekking en op welke niet, hoe moet het ‘resultaat’ waarvan sprake precies worden aangetoond, enz.) is op dit moment nog niet zo heel duidelijk, maar dit leest u op volgende website:  www.mijnBENOvatie.be van zodra dit bekend is.  

Een labelpremie tussen 2.500 en 5.000 euro

Daarnaast zullen nieuwe eigenaars in 2021 ook aanspraak kunnen maken op een zogenaamde ‘labelpremie’ wanneer binnen de 5 jaar de woning of het appartement grondig energetisch wordt gerenoveerd. 

  1. Wie een woning met label F of E verwerft en deze binnen de 5 jaar energetisch verbetert tot een woning met label C, B of A, kan vanaf 2021 rekenen op een labelpremie van respectievelijk 2.500, 3.750 of 5.000 euro, zo besliste de Vlaamse overheid in juli 2020.  

  1. Bij appartementen gaat het om de renovatie van label F, E of D naar label B of A. Deze renovaties geven vanaf volgend jaar recht op een premie van respectievelijk 2.500 en 3.750 euro.

Labelpremie tussen 2.500 en 5.000 euro voor renovatie 2021 tabel overzicht

2 mooie voordelen dus om te starten met renoveren!  Informeer je klanten hierover en wordt zo de partner die goed geïnformeerd voor hen de werken kan uitvoeren. 

Woningen die niet van eigenaar veranderen 

Voor bestaande  woningen en appartementen die niet van eigenaar veranderen, blijven in 2021 de verschillende BENOvatiepremies behouden. 

Een overzicht van die verschillende premies en fiscale maatregelen kan ook steeds geraadpleegd worden op www.mijnBENOvatie.be  
 

Het is wel de bedoeling, stelde Vlaams minister van Energie Zuhal Demir in een persbericht van juli 2020, om in een volgende fase ook een gelijkaardig systeem te voorzien voor bestaande woningen en eigenaars: “Voor deze doelgroep is het de bedoeling dat we tegen 2022 een eengemaakte, geïntegreerde woningrenovatiepremie voorzien die het bestaande complexe systeem van de energiepremies, totaalrenovatiebonussen en de Vlaamse renovatiepremie bundelen”.

ONDER DE LOEP:
Je wint 2 keer

BENOveren, dat is goed voor je portemonnee, want je bespaart meteen op je energiefactuur.  Voor elke energiebesparende ingreep krijg je bovendien een financieel ruggensteuntje van de Vlaamse overheid, waardoor je de investering nog sneller terug verdient.  

Wil je nog meer info en weetjes over renovatie?

Schrijf je dan in op onze Recticel nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de sector!

Schrijf je in arrow_forward