Wat is de meest efficiënte manier om energieprestaties op te krikken? Door te isoleren natuurlijk!

Eerst isoleren en dan pas investeren in energiezuini­ge technieken voor verwarming, sanitair warm water, ventilatie of stroomproductie!

Over het artikel

  • Gepubliceerd op
    25 Februari 2021
  • Type
    Nieuws
Laat je overtuigen om te isoleren via volgend voorbeeld

Eerst isoleren en dan pas investeren in energiezuini­ge technieken voor verwarming, sanitair warm water, ventilatie of stroomproductie is de manier bij uitstek om op een snelle en efficiënte manier de energie­prestaties van een woning op te krikken. Dat blijkt ook uit onderstaand voorbeeld.

Bij de renovatie van een rijwoning in Vlaanderen (bouwjaar 1946 en beschermd volume 460 m²) met een initiële energiescore van 730 kWh/m²/jaar staat de isolatie van het dak met Powerroof®-isolatieplaten met een dikte van 14 cm garant voor een energie­winst van 376 kWh/m²/jaar,
betekent de isolatie van de buitenmuren met Powerwall
®-isolatieplaten met een dikte van 16 cm een energiewinst van 81 kWh/m²/jaar,
resulteert de isolatie van de vloer met Eurofloor-vloerisolatieplaten met een dikte van 14 cm in een energiewinst van 60 kWh/m²/jaar
en mocht er na de luchtdichtheids­meting op het EPC-attest nog een extra energiewinst van 20 kWh/m²/jaar worden vermeld.

Dak-, muur- en vloerisolatie zijn hier dus samen goed voor een energiewinst van maar liefst 537 kWh/m²/jaar, terwijl de plaatsing van een energiezuinige verwarmingsketel een winst van slechts 56 kWh/m²/jaar impliceert, die van 8 m² zonnecollectoren amper 15 kWh/m²/jaar en van 10 m² PV-panelen nauwelijks 10 kWh/m²/jaar.

Lees snel onze volledige whitepaper na en kom tot nog meer inzichten.