Blog
07.05.2021

Aan welke eisen moet de isolatie voldoen bij een sarkingdak?

Als vervolg op de vorige blog onder het thema sarkingdaken, nemen we enkele nieuwe aandachtspunten onder de loep bij het plaatsen van een sarkingdak. We beantwoorden volgende vragen in deze blog: welke sectie van tengellatten moet ik gebruiken? Hoe bepaal ik de correcte lengte van Rectifix schroeven?

Sectie van de tengellatten

We leerden reeds dat een goed aangebracht dampscherm cruciaal is en dat de voetbalk de basis vormt van elke sarking opbouw. Eens de voetbalk aangebracht, kunnen we verder opbouwen. Om af te sluiten geven we nog enkele tips mee bij het isoleren van hellende daken.
 

Pieter Vanwijnsberghe aan het woord
Pieter Vanwijnsberghe
Sales engineer pitched roof

Heel wat aannemers worden dag in dag uit geconfronteerd met vraagstukken op de werf. Een vraag ter plaatse en geen telefoon bij de hand? Raadpleeg dan onze praktische gids met de meest gestelde vragen betreffende dakisolatie of neem contact op met ons.

Aan welke eisen moet de isolatie voldoen bij een sarkingdak?   
De PIR/PUR isolatie met een dikte van 10 cm (lambdawaarde van 0,022 W/mK) is reeds voldoende om de huidige isolatienorm te behalen. 
(Bijv.: met Powerroof of Euroroof isolatie wordt een Rd waarde van 4,5 behaald met 10 cm).

  • De isolatieplaten met een tand-en-groefafwerking hebben de voorkeur: zo garandeert men een doorlopend isolatieschild en vermijden we koudebruggen. Een juiste uitvoering van de isolatie is natuurlijk onontbeerlijk. Bovendien zorgt het sarkingdak voor een extra thermische bescherming voor de dragende elementen van het dak. Na het plaatsen van de isolatie wordt de onderdakfolie boven op de isolatie geplaatst. (Tenzij deze reeds op de isolatie platen verlijmd zit). De voegen van de onderdakfolie dichtmaken met de voorziene kleefstroken. Voor de plaat onderaan kun je best het strookje van de groef afzagen om een koudebrug te voorkomen.

  • De isolatie moet een bepaalde vorm- en drukvastheid garanderen zodat doorbuigingen en samendrukkingen voorkomen worden. Dit is belangrijk om de  lasten op het dak, zoals het gewicht van de pannen, sneeuwval, wind en onderhoud te kunnen opvangen. (Gemiddeld 1,5 kg/cm² bij 10% vervorming)

Welke sectie van tengellatten te gebruiken?   
De opbouw van dampscherm, voetbalk, isolatiepanelen en onderdakfolie wordt vastgezet via de tengellatten: het is heel belangrijk dat deze op de juiste manier bevestigd worden. De sectie van de tengellatten moeten voldoende dik & breed zijn: een sectie van 30 op 50 mm is hiervoor voldoende. De dikte van 30 mm van de tengellaten laat toe om de pannenlatten correct te monteren en zorgt voor voldoende ventilatie onder de dakpannen. De breedte van 50 mm zorgt ervoor dat de tengellatten niet zullen splijten bij het mechanisch bevestigen van het sarking pakket en het nagelen van de panlatten.  

Hoe bepaal je de lengte van de schroeven? 
Om de juiste lengte van de Rectifix schroeven te bepalen neem je de dikte van de isolatieplaat en tel je daarbovenop 9 cm. Dit is de lengte van de schroeven die je nodig hebt. In sommige gevallen zit er nog een afwerkingslaag onder de isolatie, in dit geval tel je de dikte van die afwerkingslaag daar nog eens bovenop. 
 

Aantal Rectifix schroeven nodig per m²

Hoeveel Rectifix schroeven moet je voorzien om de isolatieplaten te bevestigen?  
Voor het vijzen van de tengellatten doorheen de isolatie tot in het hout moeten voldoende lange Rectifix schroeven gebruikt worden. Hanteer een verticale tussenafstand tussen de schroeven van maximum 600 mm.  Hierna kunnen de panlatten genageld worden en kan er afgewerkt worden met een dakbedekking naar keuze.  

In functie van de dakhelling en de isolatiedikte werd een tabel opgemaakt. 

OPGELET: deze tabel is enkel geldig bij het gebruik van Rectifix schroeven, indien men schroeven van een andere fabrikant gebruikt, gelieve de voorschriften van deze fabrikant te volgen. 

 

TIP: Informeer je klanten over de besparing dat ze kunnen bekomen door te isoleren. Via het isolatiekompas berekenen ze zelf welke besparingen je kan realiseren.

In een volgend blogartikel gaan we dieper in op de sarkingmethode en de toepassing van L-Ments zelfdragende isolatiepanelen.  Aan de hand van een praktijkvoorbeeld verneem je hier alles over.  

ONDER DE LOEP: Plaats de isolatie altijd met de tand naar boven.

Zo voorkom je dat vocht tussen de 2 platen in kan sijpelen. De tand en groefverbinding sluit de 2 isolatieplaten perfect op elkaar aan en voorkomt zo een koudebrug.  

Wens je een opleiding te volgen?

Schrijf je dan nu al in en we houden je op de hoogte van nieuwe data

Schrijf je in voor dit najaar arrow_forward

Dit kan je ook interesseren: