Blog
19.10.2021

Een hellend dak isoleren: waar moet ik op letten?

Marc Van de Veire van Recticel Insulation vertelt je met welke elementen je rekening moet houden wanneer je een hellend dak isoleert. 

Een hellend dak isoleren waar moet ik op letten

Bij het isoleren van een hellend dak zijn er twee mogelijke scenario’s: isoleren aan de binnenkant, of isoleren aan de buitenkant. Maar daarnaast zijn er nog een aantal zaken waarop je moet letten. Marc Van de Veire, sales engineer bij Recticel Insulation, vertelt je meer over de belangrijkste aandachtspunten die je vooraf checkt. Zo voorkom je latere problemen.

1. Heb ik te maken met een gordingendak of een spantendak?

Bij een gordingendak liggen er op de horizontale gordingen kepers van goot naar nok (meestal 65 op 56 mm en +/- 45 cm hart op hart).  Deze dakstructuur is ideaal voor een sarkingtoepassing met Powerroof of Euroroof. Een sarking wordt aan de buitenzijde geplaatst en is de meest optimale manier van isoleren. Je creëert zo een aaneensluitend isolatieschild zonder thermische onderbrekingen.

Wil je een spantendak (veelal spanten 180 op 32 mm hart op hart 45 cm van goot naar nok) aan de buitenkant isoleren, let er dan op dat je een voldoende brede houtsectie hebt. Daarbij volg je de Eurocode-normen, die voorschrijven dat je voor een goede bevestiging een  breedte van zes keer de diameter van de schroef nodig hebt.

2. Is er binnenbekleding aanwezig?

Om afbraakkosten te vermijden is het ook hier eenvoudiger om te kiezen voor een sarkingoplossing met Powerroof of Euroroof. Zo krijg je een aansluitend schild, waardoor de isolatiewaarde uiteindelijk veel hoger ligt.

3. Is er al isolatie aanwezig?

Vaak is er in een dakstructuur al isolatie aanwezig. Je kunt dan kiezen voor een sarkingoplossing aan de buitenzijde of isoleren met b.v. Eurothane G (een PIR-plaat afgewerkt met gipskarton) of Eurowall aan de binnenzijde. Als je de zolder als leefruimte gebruikt, adviseren we bij gebruik van Eurowall isolatieplaten een verdere afwerking met bv. gipskartonplaten omwille van brandveiligheid. Let er altijd op dat de Rd-waarde van de isolatie aan de buitenzijde (nl. de koude zijde)1,5 keer de Rd-waarde heeft van de isolatie aan de binnenzijde (nl. de warme zijde). Vermijd ook een luchtspouw tussen onderdak en isolatie, maar ook tussen isolatielagen onderling, dit om condensatieproblemen te voorkomen.

4. Waarom een dampscherm?

Als je isolatie plaatst, plaats je aan de warme zijde van de isolatie (de binnenkant) een dampdicht dampscherm. Aan de buitenzijde wordt gebruikgemaakt van een dampopen onderdakfolie. Samengevat: de koude zijde (buiten) maak je dampopen, de warme zijde (binnen) dampdicht. Zo’n dampscherm is echt noodzakelijk.

Een uitgebreid stappenplan voor de isolatie van een hellend dak vind je in de Renovatiegids die je kan downloaden op onze website.

Marc Van de Veire, isolatiespecialist hellend dak bij Recticel
Marc Van de Veire
Isolatie expert hellend dak

“Isolatie plaatsen zonder dampscherm, is alsof je gaat skieën bij -10°C met een dikke jas die je open laat staan. De warme lucht kan ontsnappen, en de kou kruipt sowieso in je jas. Met een dampscherm houd je de warme lucht binnen en verhinder je luchtstromingen en kans op condensatievorming.” 

Dé renovatiegids

Alle renovatie isolatieuitdagingen en hun oplossingen gebundeld in 1 praktische gids voor bouwprofessionals.

Vraag de renovatiegids aan arrow_forward