Blog
24.05.2022

Producent, aannemer en architect: wie draagt welke verantwoordelijkheid op een werf?

Op een bouwwerf werken veel verschillende partners samen. Van producent tot aannemer en architect: wie draagt op een werf welke verantwoordelijkheid? Wat is product- en foutaansprakelijkheid? Wat met de waarschuwingsplicht van aannemers? En hoe zorg je als architect voor een veilig ontwerp?

Aannemer met isolatieplaat

Bij schadegevallen wordt altijd eerst gekeken wat de fout is en wie deze heeft veroorzaakt. Dat hangt van project tot project af, omdat in elke situatie andere omstandigheden meespelen. Toch hebben de verschillende spelers elk hun eigen verantwoordelijkheid.

1. De producent

De fabrikant heeft een productaansprakelijkheid: ze is aansprakelijk voor schade die veroorzaakt wordt door een gebrek in haar producten. Recticel Insulation neemt die verantwoordelijkheid erg serieus. Wij leven niet alleen relevante wet- en regelgeving na, maar stellen daarnaast ook zelf hoge normen en eisen . Alle producten, producttoepassingen en productieprocessen worden gevalideerd en geaudit, niet alleen in huis maar ook door externen. Daardoor bieden we alleen hoogwaardige isolatieoplossingen aan.

2. De architect

Bij zaken als waterschade of brand zal de brandweer altijd nagaan of het ontwerp van de architect veilig is. “Als architect controleer je op welke manier je bepaalde materialen toepast. Je moet op de hoogte zijn van de eigenschappen van producten, en je daarin verdiepen”, vertelt ingenieur-architect Silvia De Nolf. Zij is adviseur bij Netwerk Architecten Vlaanderen . Recticel Insulation communiceert daar erg transparant over.

Silvia De Nolf - Adviseur bij Netwerk Architecten Vlaanderen
Silvia De Nolf
Adviseur bij Netwerk Architecten Vlaanderen

“PIR- en PUR-platen hebben alleszins een uitstekende isolatiewaarde en zijn ook erg duurzaam in de tijd: ze zijn niet onderhevig aan verrotting. Dat zijn heel belangrijke eigenschappen. Daarnaast is het belangrijk om ze veilig in te zetten.

“Zo gebruik je PU-producten in een ingesloten milieu, zodat ze afgeschermd zijn - bijvoorbeeld door gipswerk. Als ze afgeschermd zitten, en niet bijvoorbeeld achter een houten gevelbeplating, zijn ze niet alleen brandveilig maar ook beter beschermd tegen veroudering van UV-stralen.”

Netwerk Architecten Vlaanderen organiseert regelmatig opleidingen en infosessies, zoals over de brandreactie van materialen of over de veiligheid van gevelsystemen.

3. De aannemer

Aannemers vallen onder de foutaansprakelijkheid. Dat betekent dat er bij schadegevallen altijd wordt gekeken of de schade er gekomen is na een fout van de aannemer. “Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de aannemer het contract niet gevolgd heeft, of als hij niet gewerkt heeft volgens de regels van de kunst”, licht Nadia Schepens toe. Zij is juridisch adviseur bij Bouwunie.

Nadia Schepens - Juridisch adviseur bij Bouwunie
Nadia Schepens
Juridisch adviseur bij Bouwunie

“Een aannemer heeft waarschuwingsplicht: hij mag geen slaafse uitvoerder zijn van het plan van de architect. Met andere woorden: als hij iets ziet dat schade zal geven, mag hij het plan niet uitvoeren. Als aannemer werk je met kwalitatieve producten die je toepast zoals voorgeschreven staat in het lastenboek. De waarde van de technische fiche, zoals Recticel Insulation heel duidelijk beschrijft bij haar producten, is daarbij van groot belang. De aannemer moet die fiche opvolgen.

Verder is het belangrijk om alle afspraken schriftelijk vast te leggen: dat kan een afgetekende werkbon zijn, een werfverslag, een e-mail met een kerende bevestiging voor akkoord … Weet je iets niet? Vraag het via mail. Is het niet duidelijk wat de architect verlangt? Vraag of de interpretatie wel klopt.”

Bij Bouwunie kan je terecht voor advies, heldere informatie en ondersteuning - bijvoorbeeld over hoe je een contract moet afsluiten, of wat je moet doen als je facturen niet betaald worden.

Nieuws, advies & updates op maat

Ontvang maandelijks tips en nieuws uit de bouwsector & product- en technische updates die relavant zijn voor jou.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief arrow_forward