Vervangen van MDI door biocirculaire materialen

We hebben gekeken naar manieren om de fossiele MDI in onze PIR-isolatieplaten (gedeeltelijk) te vervangen door hernieuwbare biobased grondstoffen. En met succes.

🡄 Ga naar de overzichtspagina i.v.m. duurzaamheid

Het aandeel aan de totale carbon footprint van MDI bedraagt 51% (cradle-to-gate A1-A3). Bijvoorbeeld gasdiffusiedichte PIR met meerdere folies. MDI is een chemische stof die (nog) afkomstig is van fossiele brandstoffen. Om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, hebben we gezocht naar manieren om deze MDI-inhoud al dan niet gedeeltelijk te vervangen door herbuikbare biobased grondstof. En met succes: met Eurowall® Impact en Eurothane® Silver Impact hebben we een hele productlijn ontwikkeld met 25% biocirculaire inhoud, waardoor de koolstofvoetafdruk met 43%* is afgenomen.

* Interne LCA-calculatie volgens EN15804+A2 standaard, voor modules A1 - A3 (cradle to gate), gebaseerd op de mass balance methode.

Voortgangsstatus

🚀 STADIUM Onderzoek 🡆 Labtest 🡆 Pilootproject 🡆LANCERING 🡆 Upscale
📈 VOLGENDE STAP Het percentage alternatieve materialen in ons productgamma verhogen

 

Blaasgas en additieven zijn nodig om onze isolatieplaten te produceren.  Onze isolatieplaten worden zonder toevoeging van schadelijke CFK's/HFK's geproduceerd.

Ward Dhaese, Innovation Manager

“We wachten niet op de Green Deal van de EU om verplichtingen op te leggen. We hebben al een voorsprong genomen, omdat we ervan overtuigd zijn dat de massabalansmethode dé manier is om vooruit te komen. We werken er nu hard aan om onze koolstofvoetafdruk te laten valideren om verandering in de industrie te stimuleren.”

Ward Dhaese, Innovation Manager

Projectbeschrijving

Impact MDI process

Wat is het?

Biocirculaire inhoud verwijst naar afval en residuen van biologische oorsprong, zoals plantaardige olie. In plaats van dit materiaal naar de stortplaats te brengen of ze om te zetten in energie met een lagere waarde, wordt dit afval hergebruikt en gerecycleerd tot grondstoffen voor nieuwe producten, waardoor hun levensduur wordt verlengd en de koolstofuitstoot wordt verminderd doordat er minder primaire grondstoffen nodig zijn. In samenwerking met Covestro, een toonaangevende producent van geavanceerde polymeren, hebben we een manier gevonden om biomassa-afval om te zetten in een duurzaam alternatief voor MDI.

Hoe doen we dat?

De overstap van fossiele naar hernieuwbare en biogebaseerde materialen is een broodnodige maar drastische overgang. Het gebeurt niet van de ene op de andere dag. Daarom passen we de massabalansmethode toe, waarbij we alternatieve materialen uit hernieuwbare biogebaseerde bronnen mengen met traditionele fossiele MDI . Op die manier kunnen we geleidelijk overschakelen op biocirculaire materialen zonder aparte productielijnen op te zetten.

Massabalans (mass balance) betekent dat de hoeveelheid verkochte Recticel Impact-producten (output) in evenwicht moet zijn met de hoeveelheid aangekochte biomassa (input). Met andere woorden, ons totale volume aan biocirculaire materialen in productie is direct gekoppeld aan het succes van ons Recticel Impact-assortiment.

Het resultaat

We hebben met succes Eurothane® Silver en Eurowall® herontwikkeld met 25% biocirculaire inhoud. Het resultaat, bij Eurothane® Silver Impact en Eurowall® Impact, is een koolstofvermindering van 43%* in vergelijking met een traditionele PIR-plaat, voor dezelfde hoogwaardige prestaties.

Duurzaam bouwen met Recticel Impact

25% biocirculaire inhoud, 43%* CO2 koolstofvermindering

* Interne LCA-calculatie volgens EN15804+A2 standaard, voor modules A1 - A3 (cradle to gate), gebaseerd op de mass balance methode.

Ontdek ons Recticel Impact-productassortiment arrow_forward