Blog
13.06.2023

Vijf vragen over Recticel Impact

Recticel Impact is gelanceerd! Deze nieuwe isolatieplaten hebben gemiddeld 43%* minder CO2-uitstoot (t.o.v. de standaardplaten) met behoud van de vertrouwde technische en thermische prestaties. Hoe zit dat precies? Waarom is Recticel Impact beter voor onze planeet en welke isolatieplaten zijn binnen deze nieuwe range verkrijgbaar? Recticel Impact roept vast een aantal vragen op. We geven het antwoord op vijf belangrijke vragen over Recticel Impact.

Recticel Impact: isolatie met gemiddeld 43% minder CO2-uitstoot

1. Wat is Recticel Impact?

Recticel Impact is de nieuwe productlijn van Recticel Insulation. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moet de CO2-uitstoot wereldwijd gehalveerd worden tegen 2030. Om volledige neutraliteit te bereiken in 2050. Dit is waarom Recticel Insulation Impact heeft ontwikkeld. Deze producten worden geproduceerd met 25% biocirculaire content volgens het 'mass balance'-principe wat overeenkomt met een CO2-reductie van 43%*. Recticel Impact is ontwikkeld als een van de stappen in onze duurzaamheidsambities. Met deze isolatie sta je niet alleen open voor vooruitgang, maar draag je samen met ons actief bij aan een duurzamere toekomst en bouwsector. Of het nu gaat om energie-efficiënte isolatiematerialen of vermindering van de CO2-uitstoot, Recticel Impact biedt de mogelijkheid om als bouwprofessional een positieve impact te maken op het milieu.

* Interne LCA-calculatie volgens EN15804+A2 standaard, voor modules A1 - A3 (cradle to gate), gebaseerd op de 'mass balance'-methode

2. Welke isolatieplaten van Recticel zijn verkrijgbaar binnen het assortiment Recticel Impact?

De oplossingen die wij in dit assortiment aanbieden: Eurowall Impact (spouwmuurisolatie) en Eurothane Silver Impact (platdakisolatie). Eurowall en Eurothane Silver zijn onze twee meest verkochte producten. Door met deze producten van start te gaan, kunnen we op korte termijn dan ook het meeste impact maken.

3. Wat zijn de belangrijkste voordelen van Recticel Impact ten opzichte van andere isolatiematerialen?

De technische en thermische prestaties van de Impact-isolatieplaten zijn exact hetzelfde als de bestaande isolatieplaten. Echter is de CO2-uitstoot gemiddeld 43%* lager door het gebruik van biocirculaire grondstoffen (25% volgens de 'mass-balance'-methodiek). Waarom kiezen voor Recticel Impact? Ik geef een aantal belangrijke redenen:

 1. Loop voorop en bouw (letterlijk) mee aan een duurzame toekomst.
 2. Draag bij aan de reductie van de CO2 uitstoot.
 3. Deze producten dragen ook het PEFC-label, wat garantie biedt op duurzaam beheerde bossen.
 4. Recticel Impact-producten hebben gegarandeerde kwaliteit.
 5. Door te isoleren met Recticel Impact met 25% biocirculaire grondstoffen, vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en draag je bij aan een duurzame, circulaire economie. Zo stuw je ons en de hele sector verder richting vergroening van de bouw.
 6. Isolatieplaten zijn licht van gewicht (denk ook aan het transport) en ze zijn stofvrij te verwerken op de bouwplaats.
 7. De thermische prestaties van Recticel Impact zorgen voor een optimale isolatieschil en lage energiekosten (en CO2 impact) voor de gebruiker.

4. Wat is het percentage (%) biocirculaire grondstoffen in Recticel Impact en wat houdt deze bio-content exact in?

Een pir-isolatieplaat bestaat over het algemeen uit 4 basisgrondstoffen:

 • polyol
 • polyisocyanuraat (MDI)
 • blaasgas
 • en bekleding.

De grootste impact op de CO2-uitstoot van onze pir-platen behalen we door de emissies gelinkt aan MDI aan te pakken. Binnen de Impact-productlijn vervangen we een deel van dat MDI door biocirculaire grondstoffen uit reststromen (bv. plantaardige frituurolie). Zo komen we tot een percentage van 25% materiaal van biocirculaire oorsprong in het eindproduct.

5. Wat is Mass Balance?

De transitie naar gerecycleerde en biocirculaire grondstoffen in de bouwindustrie is hoognodig. De Impact-producten bevatten 25% biocirculaire grondstoffen, volgens het ‘mass balance’-principe. De overgang naar volledige circulariteit in de inkoop van grondstoffen in de bouwsector zal moeten plaatsvinden. Mass balance maakt het mogelijk om de overgang stapsgewijs te maken. Want een switch maak je niet van de een op andere dag.

Volgens het Mass Balance-principe worden alternatieve (biocirculaire) grondstoffen gemengd met de standaard (fossiele) grondstoffen in de bestaande productiesystemen, maar de biocirculaire grondstoffen worden toegewezen aan specifieke eindproducten door middel van certificatie. Dit kan je vergelijken met groene elektriciteit: de grondstof op zich blijft dezelfde, enkel de oorsprong verschilt. En voor de levering van groene elektriciteit werd ook geen compleet nieuw elektriciteitsnet gebouwd.

Door de stromen niet strikt te scheiden, vermijden we een ontdubbeling van het volledige proces voor de productie van de Impact-producten. Wel wordt er – net zoals bij energieleveranciers – streng op toegezien dat het volume aangekochte biocirculaire grondstoffen overeenstemt met de hoeveelheid aan verkochte Impact-producten (grondstof in, versus isolatieplaat uit). De ‘massabalans’ moet met andere woorden gerespecteerd worden.

Daarvoor ondergaan we jaarlijks een audit van ISCC (International Sustainability and Carbon Certification), dat waakt over de traceerbaarheid en de massabalans van de supply chain. Onze volledige Impact-range voldoet aan de voorwaarden voor ISCC PLUS-certificatie.

Nog meer antwoorden in onze FAQ

In onze FAQ vind je nog meer antwoorden op andere meestgestelde vragen.

Ook impact maken?

Met Recticel Impact zetten wij, samen met de bouwsector stappen in de richting van minder gebruik van fossiele brandstoffen. Op het resultaat zijn wij trots! Bouw je mee aan een duurzame toekomst?

Meer over Recticel Impact arrow_forward

Dit kan je ook interesseren:

 • Blog
  16.03.2023
  Wat betekenen scope 1,2 en 3?

  Recticel streeft ernaar om tegen 2030 net-zero te worden in Scope 1 & 2 en tegen 2050 net-zero in Scope 3. Door deel te nemen aan het Science Based Targets initiative (SBTi) versnelt Recticel haar inspanningen om een blijvende, positieve impact op het milieu te realiseren. Maar wat betekenen deze scopes eigenlijk?

 • Blog
  31.01.2022
  Duurzame isolatie bij Recticel

  Vanaf nu krijgen heel wat van onze isolatieproducten een PEFC-certificatie. Dit betekent dat het papier in de meerlaagse bekleding van de isolatiepanelen afkomstig is uit bossen die op een duurzame manier worden beheerd. Recticel is daarmee de eerste van alle pir/pur-producenten die het PEFC-keurmerk voor haar isolatieoplossingen mag voeren.

 • Blog
  25.01.2023
  Een klimaatneutraal Europa tegen 2050

  Europa wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Dat is alvast de ambitie van de Green Deal waarachter de Europese staatshoofden en regeringsleiders zich in december 2019 formeel hebben geschaard.