Blog
18.05.2022

Zo geef je een plat dak een energetische update, zonder aan de structuur te raken

"Wat doe je als je gebouw nog in goede staat is, maar de stookkosten de pan uitswingen? Solidaris (vroeger Bond Moyson West-Vlaanderen) besloot hun platdakconstructie van 1.600 m2 een energetische update te geven en schakelde daarvoor SIX by Tectum uit Izegem in. Projectleider Isabelle Van Gucht: “De klant wilde liever geen dure, structurele aanpassingen aan raam- en deuropeningen. Om de aansluitingen met het plat dak toch voldoende te kunnen isoleren, stelden wij de Deck-VQ vacuümisolatie voor.“

Gebouw van Solidaris te Kortrijk geïsoleerd met Eurothane Silver platdakisolatie

Door de stijgende energieprijzen is het steeds interessanter om in extra isolatie te investeren. Op die manier kan het verbruik, zeker bij oudere gebouwen, drastisch dalen. Ook Solidaris wilde hun gebouw uit de jaren tachtig een energetische update geven om de stookkosten te drukken.

Eerste punt op de agenda? De dakconstructie. Voor die ingreep nam Solidaris aannemer SIX by Tectum uit Izegem onder de arm. Projectleider Isabelle Van Gucht: “Deze dakrenovatie was noodzakelijk om het gebouw naar de 21e eeuw te brengen en aan de energetische normen van de toekomst te kunnen voldoen.”

Trapsgewijze architectuur

De trapsgewijze architectuur van het gebouw vormde een eerste grote uitdaging.

Isabelle Van Gucht projectleider bij Six by Tectum op de werf van Solidaris Kortrijk
Isabelle Van Gucht
Projectleider

“De constructie van het gebouw bemoeilijkte de toelevering van het isolatiemateriaal. Het volledige gebouw is trapvorming. Dan moet je schuin gaan reiken en dat is helemaal niet evident. Gelukkig kregen we, na heel wat puzzelwerk en dankzij onze ervaren dakwerkers, het isolatiemateriaal toch vrij vlot ter plekke.”

Structurele aanpassingen omzeilen met vacuümisolatie

De tweede, en grootste uitdaging bij deze renovatie waren de raam- en deuropeningen. De dorpels van deze openingen hebben een bepaalde hoogte. Voeg je daar extra isolatie aan toe, zoals op de andere plaatsen, dan klopt de waterkering niet meer. Isabelle: “Al snel kwamen we er op uit dat vacuümisolatie hier de meest geschikte oplossing zou zijn. We kozen voor Deck-VQ vacuümisolatieplaten van Recticel Insulation. Die isolatie is heel compact, maar heeft een bijzonder hoge isolatiewaarde. Hierdoor moesten we geen dure, structurele aanpassingen uitvoeren aan de ramen en deuren - een uitdrukkelijke wens van de klant.”

​​Het gros van de platte daken is geïsoleerd met Eurothane Silver isolatieplaten (2 lagen van 81 mm geschrankt op elkaar). De bestaande helling van het dak in functie van de afwatering bleef behouden, waardoor de nieuwe, extra isolatie gemakkelijk kon bevestigd worden op de bestaande dakconstructie. De platte daken waren oorspronkelijk heel beperkt geïsoleerd met cellenglasisolatie. Met een RD-waarde van 7,30 m²K/W voor beide lagen Eurothane Silver is het gebouw klaar voor de toekomst!

Solidaris gebouw te Kortrijk met trapsgewijze architectuur werd geïsoleerd met Recticel Insulation isolatie

Ook nog zonnepanelen op het dak

Het gebouw van Solidaris is het oudste gebouw van het President Kennedypark bedrijventerrein in Kortrijk en een voorbeeld voor alle andere gebouwen op deze site. In een latere fase komen er ook nog zonnepanelen op het dak. De energetische make-over wordt zo compleet.

Meer foto's van dit project? 🖼️
Klik hier en bekijk deze referentie op onze website

Ook dure structurele aanpassingen bij plat dak renovaties vermijden?

Neem contact op met onze plat dak specialist die je graag verder helpt.

Contacteer onze vacuümisolatie expert arrow_forward