Grondstoffen: onze focus nummer 1

🡄 Ga naar de overzichtspagina i.v.m. duurzaamheid

De kern van elke PIR-isolatieplaat bestaat uit grondstoffen, waarvan de meeste afkomstig zijn van fossiele brandstoffen. Meer dan 70% van de totale koolstofvoetafdruk van Recticel Insulation wordt dus bepaald door de grondstoffen die we gebruiken. Om onze koolstofuitstoot te verminderen en te komen tot een circulair product, zijn het verduurzamen van deze grondstoffen onze eerste en belangrijkste prioriteit.​

De verschillende lagen van PIR

Van welke componenten zijn PIR-isolatieplaten gemaakt? En hoe kunnen we ze vervangen met behoud van dezelfde kwaliteitsnormen? Laten we eens kijken naar de verschillende onderdelen van een Recticel-plaat. Deze onderstaande percentages tonen het aandeel van deze grondstof aan de totale carbon footprint (cradle-to-gate A1-A3);  Als voorbeeld hebben we het hier over een isolatieplaat met een meerlaagse bekleding:

 • MDI (51%)
 • Polyol (15%)
 • Bekleding (12%)
 • Additieven (5%)
 • Blaasmiddel (4%)

Voor de productie van onze isolatieplaten zijn blaasmiddelen en additieven nodig. Onze isolatieplaten worden geproduceerd zonder toevoeging van schadelijke CFK's/HFC's. 

Naast ons assortiment thermische isolatie hebben we ook een assortiment akoestische isolatie. Onze akoestische isolatie is bijna volledig circulair, waarbij oude matrassen als grondstof worden gebruikt.

PIR-isolatieplaat inhoud illustratie

Projecten

We hebben geïnvesteerd en samengewerkt met verschillende partners in proefprojecten en laboratoria om oplossingen te vinden voor alle zes lagen van een isolatieplaat. Niet alleen om duurzamere alternatieven te vinden, maar ook met het oog op recycleerbaarheid. We vervangen een component alleen als we een even effectieve oplossing vinden.

Ontdek hieronder de stappen die wij zetten om ons product bij de bron te verduurzamen: 

 1.   Vervangen van MDI door biocirculaire materialen 
 2.   Vervangen van polyol door lignine
 3.   Overschakelen op PEFC-gecertificeerd papier voor meerlagige bekledingen
Recticel Impact: vervangen van MDI door biocirculaire materialen

Vervangen van MDI door biocirculaire materialen

Het aandeel aan de totale carbon footprint van MDI bedraagt 51% (cradle-to-gate A1-A3), een chemische stof die afkomstig is van fossiele brandstoffen. We hebben gezocht naar manieren om deze MDI-inhoud gedeeltelijk te vervangen door hernieuwbare biogebaseerde grondstoffen. En met succes!

Lees meer
Vervangen van polyolen door lignine

Vervangen van polyol door lignine

Recticel neemt actief deel aan een project om de fossiele polyolen in onze PIR-isolatieplaten gedeeltelijk te vervangen door hoogwaardige lignine uit duurzaam hardhout. Het resultaat is veelbelovend.

Lees meer
Overschakelen op PEFC-gecertificeerd papier voor meerlagige bekledingen

Overschakelen op PEFC-gecertificeerd papier voor meerlagige bekledingen

Als eerste PIR/PUR-fabrikant ter wereld stappen we over op PEFC-gecertificeerd papier voor de meerlagige bekleding van onze PIR-isolatieplaten. 16 van de 41 producten zijn al gecertificeerd.

Lees meer

Recticel Impact

Ons eerste isolatieassortiment gemaakt van biocirculaire materialen is een feit. We hebben 25% van de op fossiele brandstoffen gebaseerde materialen in Eurowall® Impact en Eurothane® Silver Impact vervangen door biocirculaire alternatieven, waardoor hun koolstofvoetafdruk met 43%* is afgenomen.

*Interne LCA-berekening op basis van de EN15804+A2-norm, voor modules A1-A3 (van-wieg-tot-poort), gebaseerd op een massabalansmethode.

Ontdek het Recticel Impact-assortiment arrow_forward

Dit kan je ook interesseren:

 • Blog
  13.06.2023
  Vijf vragen over Recticel Impact

  Recticel Impact is gelanceerd! Deze nieuwe isolatieplaten hebben gemiddeld 43%* minder CO2-uitstoot (t.o.v. de standaardplaten) met behoud van de vertrouwde technische en thermische prestaties. Hoe zit dat precies? Waarom is Recticel Impact beter voor onze planeet en welke isolatieplaten zijn binnen deze nieuwe range verkrijgbaar? Recticel Impact roept vast een aantal vragen op. We geven het antwoord op vijf belangrijke vragen over Recticel Impact.

 • Video
  23.06.2023
  VTM-programma 'Doe Maar Duurzaam' op bezoek bij Recticel

  Christophe Haddad kwam bij ons op bezoek voor het VTM-programma 'Doe Maar Duurzaam'. Bekijk hier de reportage!

 • Blog
  31.01.2022
  Duurzame isolatie bij Recticel

  Vanaf nu krijgen heel wat van onze isolatieproducten een PEFC-certificatie. Dit betekent dat het papier in de meerlaagse bekleding van de isolatiepanelen afkomstig is uit bossen die op een duurzame manier worden beheerd. Recticel is daarmee de eerste van alle pir/pur-producenten die het PEFC-keurmerk voor haar isolatieoplossingen mag voeren.